Коларац - Исидори у част

Коларчева задужбина краjем септембра обележава годину дана од одласка наше истакнуте композиторке и прве жене универзитетског професора композициjе у Србиjи Исидоре Жебељан фестивалом "Исидори у част" коjи ће окупити њене приjатеље, колеге и уметнике.

 Isidora 2.JPG

Фото: Кристина Миљковић

Фестивал, коjи се одржава 25. и 26. септембра у Коларчевоj задужбини, обухватиће представљање књиге интервjуа и ауторских текстова композиторке jединственог музичког jезика, и извођењем њених дела од коjих ће нека моћи да се премиjерно чуjу у Србиjи. 

Међу уметницима коjи учествуjу на фестивалу су и холандско-британски виолиниста и уметнички директор Међународног музичког фестивала у Холандиjи Стифт Даниел Роуланд (Daniel Rowland) за кога jе Исидора компоновала Концерт за виолину и оркестар "Три чудне љубави", и наша бриљантна челисткиња Маjа Богдановић.

 Isidora 3 R.JPG

Фото: Кристина Миљковић

Првог дана фестивала у суботу, 25. септембра, у 18 часова биће представљена књига интервjуа и ауторских текстова Исидоре Жебељан "Док слушамо музику, садашњост jе вечна" (Академска књига, Нови Сад) и наступом чланова Жебељан ансамбла. На промоциjи ће говорити Аница Добра, Владислава Гордић Петковић, Бора Бабић и Борислав Чичовачки.

У вечерњем програму, у суботу од 20 часова, биће одржан концерт солистичке и камерне музике Исидоре Жебељан под називом "Исидора интимно". Програм обухвата дела коjа ће бити први пут изведена у Србиjи, између осталих и jедина њена композициjа за гитару из 1999, коjа jе посвећена сину Петру.

Другог, завшног дана фестивала у недељу, 26. септембра, од 20 часова jе концерт под називом "Исидора моћно" у оквиру коjег ће бити изведена и последња Исидорина довршена композициjа "Гаjдашки витраж" као омаж банатским пеjзажима, банатскоj музици и њеном детињству.  

Дводневни фестивал у знак сећања на jединствену српску композиторку подржали су Секретариjат за културу Града Београда и СОКОJ. 

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)