КЊАЖЕВСКО СРПСКИ ТЕАТАР: САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Оштро протестујемо против одлуке Комисије Министарства културе и информисања да не додели ни динар 15. Јоаким Интер Фесту, међународном позоришном фестивалу који се одржава у Крагујевцу, у организацији Књажевско-српског театра.

 

Foto, otvaranje JIF-min.jpg

С обзиром на високи квалитет прошлогодишње селекције, с обзиром на бројне концепцијске, организационе, структуралне и квалитативне промене које су урађене у последњих годину и по дана на унапређењу фестивала, с обзиром на изузетно високе оцене прошлогодишњег фестивала у водећим медијима у Србији и региону (Хрватска, Румунија, Бугарска), одлуку комисије сматрамо апсолутно неутемељеном на професионалним критеријумима.

Избором Слободана Савића, позоришног критичара РТС-а и аутора серијала “Читање позоришта”, на место уметничког директора и селектора извршене су корените промене у структури и концепцији Јоаким Интер Феста. Од прошле године то је фестивал савременог, модерног друштвено, естетски и поетички референтног позоришта који избором представа настоји да буде видљив и препознатљив не само за локалну заједницу, него у земљи и ширем региону. Његов концепт је евро-регионални и темељи се на избору представа које су у пуном сагласју са модерним извођачким позоришним праксама. Прошле године на фестивалу су изведене представе из Словеније, Хрватске, Румуније, Бугарске и Србије. Инсистирајући на евро-регионалном концепту фестивала селектор је увео “неписано” правило да на фестивалу буду заступљене највише две представе из Србије, тако ће бити и ове године на јубиларном издању. Први пут од оснивања фестивала прошле године је штампан обиман двојезични каталог (српски и енглески) на више од осамдесет страница, све стране представе су титловане на српски језик, заседао је међународни жири,  урађена је ревизија награда, урађен је нов, модеран сајт, нови тотал дизајн, оформљен је стални фестивалски тим, а у рад су по први пут укључени и волонтери из Канцеларије за младе Крагујевца.

Упркос тешким околностима због епидемије Ковида-а и ове године, за јубиларно издање фестивала, припремљена је селекција врло квалитетних представа из земље и региона (Италија, Хрватска, Румунија, Босна и Херцеговина, Македонија и Србија). У оквиру овогодишњег фестивала планирана је и међународна конференција “Позориште у изолованом друштву” на којој би требало да учествују неколико директора и уметничких директора позоришних фестивала из ширег региона.

С обзиром на све наведено још једном понављамо да је одлука Комисије Министарства културе и информисања апсолутно неутемељена на професионалним и честитим критеријумима. У потпуности имамо на уму незавидну ситуацију у нашој култури и друштву због епидемије вируса, ревизију и смањење средстава, али одлука о недодељивању средстава Јоаким Интер Фесту је неодржива, неаргументована и штетна јер указује на непостојање евалуације позоришних фестивала у Србији што ће изазвати ненадокнадиве последице и васпоставити произвољност у одлучивању.

Додатну забуну у све ово уноси тврдња једног члана Комисије, да су чланови комисије од службенице Министарства добили допис да је Књажевско-српски театар одустао од овогодишњег Јоаким Интер Феста, те да нису ни разматрали конкурсну документацију на састанцима Комисије. То апсолутно није тачно и о томе поседујемо званичну документацију коју Вам можемо ставити на увид.

 

 

С поштовањем,

 

Милош Крстовић,

................................................................................

директор Књажевско-српског театра и Фестивала

Tagovi

Komentari (0)