КОШАРКА - Посета женској сениорској репрезентацији на Златибору

Женску сениорску кошаркашку репрезентацију Србије, која се на Златибору припрема за Светско првенство у Аустралији (22. септембар – 1. октобар), данас су посетили представници медија.

 ZLATIBOR-KSS-naslovna.jpg

На крају преподневног тренинга, присутнима се обратила селекторка Марина Маљковић, која је говорила о наставку припрема и предстојећим искушењима која очекују наш подмлађени национални тим.

– Ништа не мењамо, припремамо се у потпуном миру, посебно ове године када крећемо из почетка. Почетак је тежак из два разлога… Тако је било и 2011, када сам ја постављена на ово место, па смо исто кренули од тотално једне нове приче за женску кошарку у Србији. Тада смо имали играчице које су играле у веома добрим клубовима, имали  смо базу у КК Партизану и ми смо тако ушли у причу која нас је довела до успеха женске кошаркашке репрезентације. Ове године имамо исту ствар, почетак као 2011. године, али сада имамо једно потпуно неискуство, децу, младе девојчице, које немају никакво искуство у најјачем такмичењу. Оне први пут играју заједно, немамо ни тим, на шта сте навикли претходних година, који је освајао медаље. Једна тешка ситуација и сви проблеми који уз то иду… Следи једно васпитавање генерације на терену и ван њега. Нити мени, нити њима треба било каква врста алибија. Свесно сам ушла у ову причу са жељом да и од ове српске деце направим нешто у годинама које долазе. Радује чињеница да смо у свим млађим категоријама у А дивизијама. Надам се да ћемо наредним година направити оно што смо и раније правили, а то су играчице које се су са успехом представљале Србију.

У систему Марине Маљковић рад је основа свега и то је нова генерација прихватила на најбољи могући начин.

– Оне вредно раде и то ме радује, ја увек говорим истину, реално представљам ствари и јавност зна колико је тешка прича испред нас. Радује ме елан и радна енергија, а заиста напредују, а ти као тренер када имаш такву групу која напредује осећаш се добро, колико год да је тешко. Колико год ми на том СП не можемо да се такмичимо, где треба да играмо са најбољим играчицама света, то је нереално и није интелигентно помињати било шта за СП. Оно што је испред нас јесте да довршимо припреме на Златибору, да наставимо да радимо и напредујемо.

 

Смена генерација била је одавано најављена, али оно што је у последњи час направило додатни проблем јесу оправдани изостанци Ане Дабовић и Александре Црвендакић, две важне играчице у националном тиму.

– То су две грачице које су биле позване. Ана Дабовић је била у јуну, имала је тешку сезону, после се тога се и удала. То су приватне ствари које су позитивне. Уз фер договор – она није спремна, не осећа се добро да може све да пружи репрезентацији, као што је пружала у претходном периоду. Код Александре Црвендакић је ситуација другачија. Она је требало да буде лидер ове генерације. Када смо кренули у нову причу, видели сте њен значај у квалификацијама против Хрвтаске. Александра је дефинитвно лидер овог тима, али нажалост, она је имала проблеме у току сезоне у Лиону. Њено је стање са коленима је под знаком питања. Наш медицински тим и доста људи са стране, а консултовали смо све могуће лекаре из других спортова и болница и процена је таква да онда не може у овом тренутку ништа да уради. То је велики ударац за ове девојке, јер је њена улога у новембру и фебруару била од великог значаја. Покушавали смо да урадимо нешто, да проба, али не може. И Драгана Станковић има доста проблема, она се повредила у фебруару. Имала је тешку сезону, она је ту за сада, али није то то. То је потенцијални проблем, али да не причамо о томе јер је девојка ту…

После припрема на Златибору, кошаркашицама Србије у Београду следе три контролне утакмице са Порториком и Кином,  а потом иду у Истанбул, где ће пре одласка у Сиднеј имати још два припремна меча.

Србије ће на СП у Сиднеју грати против Јапана, Канаде, Асутралије, Француске и Малија, а селекторка је упитана и да ли ће се овај планетарни шампионат да жртвује зарад стварања тима и ЕП које следи наредне године.

– Не могу тако да се изразим, јер ја сам такмичар у глави. Ја то не умем, нисам талентована за тако нешто… Ми смо у фебруару још то почели, са здравом Драганом и Александром. И те све младе нове донеле су нешто ново и лепо – успеле су да се квалификују за СП. То је тада било у равни чуда, али чуда се не дешавају сваки дан. Ми ћемо на СП покушати да се представимо у што бољем светлу са свим проблемима које имамо. Покушаћемо против екипа, које су јако добре и које су дуго на окупу, да одиграмо што боље можемо у датом тренутку – објаснила је Марина Маљковић.

Tagovi

Komentari (0)