Изложба: Радмила Смиљанић - Све било је музика

Изложба о примадони и професорки Радмили Смиљанић биће уприличена поводом њеног 80. рођендана и обухвата 50 година њеног уметничког рада, скоро 30 година педагошког рада, као и драге јој успомене.

 POZIVNICA ZA IZLOZBU RADMILA SMILJANIC.jpg

Посетиоци ће имати прилику да виде, бројне фотографије, програме, плакете и награде славне уметнице. Поред пола века њене блиставе каријере како на нашој тако и на сценама широм света, фотографије обухватају период од њеног најранијег детињства у Бањалуци, одрастања током рата, школовања у Београду и Сарајеву, љубав и брак са Браниславом Мијаиловићем, њиховог сина Николe који је такође оперски певач и професор као и њен професорски рад на Музичкој академији у Сарајеву, у Републици Српској у њеној родној Бањалуци и у Бјељини, Факултету музичке уметности у Београду и Академији лепих уметности.

Из Сарајевске опере на позив чувеног диригента Оскара Данона, са екипом београдских солиста тумачи улогу Фатаморгане у опери „Заљубљен у три наранџе“ и улогу Лизе у „Пиковој дами“, на гостовању у Барселони која јој отвара врата Народног позоришта. Дебитује 13.3.1968. године улогом Леоноре у „Трубадуру“, Ђузепа Вердија, а потом добија стални ангажман.

Верди, Чајковски, Брамс, Корсаков, Глинка, Моцарт, Сметана, Пучини, Маскањи, Росини само се нижу у извођачком репертоару примадоне светског реномеа.

Њене гласовне способности и пре свега глумачке креације отварају јој врата свих водећих оперских кућа у свету од Модене, Барселоне, Линца, Трста, Одесе, Таљина, Рима, Беча, Прага, Солуна, Брна, Мајнца...па до Сиетла где је наступила у „Пиковој дами“ са Регином Ресник, „Балу под маскама“ са Ђорђом Занканаром Партнери су јој били Доминго, дел Монако, Карерас, ди Стефано, Медл, Цвејић и многи други.

Друговала је са Лучаном Паваротијем, али се ситцајем околности нису нашли заједно на сцени. Међутим њен син Никола Мијаиловић је после победе на Паваротијевом такмичењу у Филаделфији, имао част и певао са њим у „Боемима“.

Очарана Радмилиним наступом са хором и оркестром РТС-а у Мадриду,  шпанска краљица Софија прилази да јој честита – само је једна од фотографија које ће се наћи на изложби.

Радмила Смиљанић добитница је награде за најбољу интерпретацију Марженке у „Проданој невести“ и награде и медаље за најбољу интерпретацију дела чешког композитора Леоша Јаначека, на Прашком пролећу. Добила је и Златну плочу Југодиска у Сава центру у Београду, поводом прославе 35 година уметничког рада, а Златни печат Народног позоришта 2019. године.

 

 

Изложба ће бити отворена 20 октобра у 18 часова у Музеју Народног позоришта, улаз из улице Доситејеве бр 2.

Tagovi

Komentari (0)