Изложба Милице Матовић - НА KРОВОВИМА ГРАДА

Милица Матовић

НА KРОВОВИМА ГРАДА

Галерија Сингидунум / Кнез Михаилова 40

петак 4. септембар у 19ч

 

 

Самостална изложба Милице Матовић На крововима града биће представљена 4. септембра 2020. године у 19 часова у Галерији Сингидунум, УЛУПУДС (Кнез Михаилова 40). Изложба траје до 14. септембра.

 4. Zalazak 2020.jpg

НА KРОВОВИМА ГРАДА - Из белине сликарског платна Милице Матовић подигнут је град, ликовна целина саткана од линија, боја и геометријских облика, наглашена прожимањем пуног и празног, меког и оштрог, хоризонтала и вертикала зграда, улица, мостова, кровова, жица, антена и димњака, заогрнутих небом, пуноћом живота и свеприсутним човеком.

Архитектура обликује простор - како још Витрувије наводи - начелима структуре, функције и естетике, одражавајући епоху, историјски тренутак и културу живљења. Отуд свака грађевина и урбана целина имају контекст присутности и трајања, свој израз и карактер, на које реагујемо утисцима, баштинећи их као успомене.

5. SRCE GRADA, ulje na patnu,70x70cm, 2016.jpg

Уметница ликовно истражује и преиспитује ове импресије, али и опште визуелне симболе урбаних средина, заокупљена различитошћу структура, форми, боја, текстура и материјала, веза са околином, учитаним значењима и порукама. Представа града се овде начелно успоставља као симбол савременог доба, а слика града је слика двадесет и првог века, технолошког напретка и модерности, и пре свега - ликовни изазов. Изостављањем сваке фигурације, потенцира отклон од природне средине и наглашава град као израз и продукт човека, кошницу у потпуности подређену људима... Из белине платна ничу живе структуре и агломерати градског ткива, чије је формирање и нарастање, дело и рукопис читаве заједнице, наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности.

 3. Stari grad, ulje na platnu, 30x70 cm, 2019.jpg

Милица Матовић (1984) рођена је у Београду. Након Средње школе за дизајн, где стиче звање

дипл. техничара дизајна ентеријера и индустријских производа, уписује Факултет ликовних уметности Универзитета у Београду, где студије цртежа и слике завршава у класи проф. Велизара Крстића. Дипломирала је 2010. године у класи проф. Слободана Роксандића, одсек сликарство. Током студија, у оквиру програма размене студената усавршава се у Француској (L'École Supérieure des Beaux-Arts de Montpellier). Остварила је више групних изложби и учешћа у раду ликовних колонија, као и пет самосталних изложби, од којих је прва представљена 2009. године у Заводу за проучавање културног развитка у Београду. Добитница је Награде јесењег ликовног салона галерије Масука (Центар за културу Велика Плана), као и откупне награде Министарства културе и информисања Републике Србије(Културни центар Јагодина). Поред сликарства, бави се фотографијом и графичким дизајном. Чланица је УЛУПУДС-а и УЛУС-а од 2016. године. Живи и ради у Београду, а опушта се и ствара у атељеу у Гроцкој, са инспиративним погледом на реку и панораме старе вароши.

 

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)