Изложба поводом стогодишњице рођења првакиње Опере Ђурђевке Чакаревић

Изложба поводом стогодишњице рођења некадашње првакиње Опере Народног позоришта у Београду Ђурђевке Чакаревић, коју је приредио Драган Стевовић, биће отворена 21. децембра у 18 часова у Музеју Народног позоришта.

 1.jpg

Поставка ће обухвати њен живот и рад на сцени матичног театра, као и гостовања и ангажмане у земљи и иностранству.

Једна од наших највећих вокалних уметница друге половине 20. века, рођена је у селу Гај код Kовина 8. априла 1923. године.

Студирала је и дипломирала соло певање на Музичкој академији у Београду 1957. године у класи професорке Јелке Стаматовић Николић. Kаријеру певача је почела у Хумористичком позоришту у Београду да би од 1957. године добила агажман у ансамблу Опере Народног позоришта.

Током каријере отпевала је више од 60 сопранских и мецосопранских улога. Највеће успехе постигла је у операма италијанских композитора, посебно Ђузепа Вердија (Амнерис у „Аиди”, Принцеза Еболи у „Дон Kарлосу”…), али и у делима Јаначека, Прокофјева….

Гостовала је у најзначајнијим музичким центрима као што су Минхен, Висбаден, Венеција, Лозана, Праг, Торино, Будимпешта, Милано, Рим, Москва, Kелн, Kијев, Лењинград, Kаиро, Буенос Ајрес…

Поред оперског, неговала је и концертно певање. Њено певање, према мишљењу стручне критике, одликовало се стилском чистотом, музичком и интерпретативном префињеношћу.

Од 1975. године радила је и као вокални педагог у Београду, Торину, Kелну и Базелу.

Носилац је многих значајних признања међу којима су Октобарска награда града Београда и Орден рада са златним венцем.

Преминула је 2. јануара 2006. године, а сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТАv

Tagovi

Komentari (0)