ИЗЛОЖБА: МАРИЈА ЈАНИЋИЈЕВИЋ-ПЕЈЗАЖИ СЕЋАЊА

У петак, 3. септембра 2021. године у Галерији Куће Војновића са почетком у 19.00 сати, биће отворена самостална изложба слика и цртежа ,,Пејзажи сећања” ауторке Марије Јанићијевић.

Марија Јанићијевић рођена је у Крагујевцу 1998. године. Филолошко-уметнички факултет завршила је у класи др. ум. ванредног професора Јелене Шалинић Терзић на студијској групи Зидно сликарство. Дипломирала је 2020. године и добила признање носиоца за најбољег студента на Одсеку за примењену и ликовну уметност у академској 2019/2020. години. Тренутно је студент мастер студија на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи др. ум. редовног професора Радомира Кнежевића, на студијском програму Сликарство.

 IMG_20210902_174303.jpg

Учествовала је на тринаест колективних изложби и на уметничким пројектима; осликавање храма Светог Јована Владимира у Бару 2016 и Троцркве у манастиру Ђелије код Ваљева 2017, мурално решење сунчаног сата, ОШ „Вук Караџић” у Крагујевцу урадила је у сарадњи са студенткињом Географског факултета у Београду, Александром Петровић 2018. године. Марија ће у Галерији Куће Војновића Инђији имати трећу самосталну изложбу.

Пејзажи Марије Јанићијевић је заправо одабир истраживања природе и ауторкиног односа према њој. Окидач су били описи небеса Милоша Црњанског у коментару ,,Наша небеса”. Лирски и асоцијативан начин описа је навео Марију са коришћење сећања, што је додатно подстакло њен однос према пејзажу.

Изложба ће бити отворена до 17. септембра 2021. године, а сви заинтересовани могу је погледати сваког радног дана од 10.00 до 19.00 сати.

Улаз на изложбу је слободан.

 

Сања Сајферт

виши кустос у Културном центру Инђија/Галерији Куће Војновића

Tagovi

Komentari (0)