ИЗЛОЖБА SKEENS У ГАЛЕРИЈИ ИНСТИТУТА СЕРВАНТЕС

Изложба Skeens шпанске уметнице Елисе Квесте отвара се 8. септембра, у Галерији Института Сервантес, у Београду, као уводни догађај манифестације art+science: светови вештачке интелигенције Центра за промоцију науке

 Skeens_photo_MarcosMorilla (2).jpg 

Изложба Skeens Елисе Квесте посвећена је асемблажима физичких тела и многобројним дигиталним екстензијама које формирају већину савремених идентитета. С обзиром на њихову комплексност и делимичну видљивост, а супротно од стратегија о дезинформацијама, комодитизацији и отуђивању које промовишу масовни медији, Skeens нуди алтернативне везе базиране на сећању, коначности и наклоности. Назив изложбе представља мешавину речи екран и кожа на енглеском језику (енгл. screen и skin), а сама поставка садржи тканину дужине једанаест метара, трикотажу и неколико калемова нити.

 Skeens_Photo_MarkusSchroll-7.jpg

Рад Елисе Квесте представља критички поглед на друштвене мреже и велике технолошке корпорације, преиспитујући недостатак комуникација, грешке у систему, претерану контролу и виртуелне односе. Skeens је победнички пројекат једанаестог позива продукционог програма LABjoven_Los Bragales, реализован у уметничком центру ЛАБорал у Хихону 2019. године, уз подршку Colección de Arte Contemporáneo los Bragales и Кнежевине Астурије.


Елиса Квеста је шпанска уметница која се бави питањима интеграције технологије у оквирима друштва и природе, попут вредности података, информационих инфраструктура и фигуром дијаграма као алатом за спекулисање и генерисање знања. Увек на раскрсници уметности, дизајна, науке и дигиталних култура, учествовала је у различитим друштвеним пројектима и сарађивала са јавним и независним уметничким иницијативама, укључујући Сајенс гелери Даблин, Уметнички центар ЛАБорал, фестивал Тентакулар, Медијалаб Прадо у Мадриду и фестивал Мадатак.

 ElisaCuesta_photo.jpg

„У покушају да дођем до одговора на питања која се појављују, предузела сам процес сецирања и поновног присвајања свог дигиталног идентитета помоћу материјализације малог дела свог дигиталног отиска: последњих десет година са мог Фејсбук профила. Искористила сам материјале, вештине и симболе из текстилне традиције, природно повезане са изражавањем идентитета, али и дубоко уплетене у порекло рачунања, да бих створила низ дела – различитих делова скупа података – које је архивирала најраширенија друштвена мрежа под мојим корисничким именом“, објашњава Елиса. „Текстил је материјал дубоко повезан са изражавањем идентитета. Одећа, у директном контакту са нашим сопственим ћелијама, штити нас од климатских фактора и од физичког излагања интимног. То је вероватно једини предмет који додирујемо више од свог паметног телефона“, додаје ауторка.

 

Изложба Елисе Квесте је део манифестације art+science Центра за промоцију науке, која ће званично бити отворена 23. септембра у Музеју науке и технике. Изложбе и пратећи програми  могу се посетити до 23. октобра.

 

 

Више о уметници и манифестацији art+science погледати на:

 

artandscience.rs

elisacuesta.com

ars.electronica.art/ailab/en

Tagovi

Komentari (0)