ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА СРПСКУ АТЛЕТИКУ: БЕОГРАД ДОМАЋИН СП 2022

Након организације Европског првенства у кросу 2013.године и Европског првенства у дворани 2017.године, наша земља ће у марту 2022. године угостити сам крем светске атлетске елите! Такмичари из преко 200 земаља света такмичиће се у српској престоници од 11. до 13.марта 2022.године.

Screenshot 2021-11-15 at 14.20.19.png 

Делегација од седам чланова одржала је презентацију Београда као кандидата за Светско атлетско првенство у дворани 2022. године, у Монаку на савету светске атлетске федерације.

Наша земља позната је по организацији најбољих спортских манифестација, тако да нема сумње да је то препознато и од стране свих чланова савета. Ово ће бити највећи догађај икада организован на нашим просторима!

СВЕТ НА СТАЗИ  ПОЧЕО СА ОДБРОЈАВАЊЕМ

За организацију највећег спортског догађаја у историји српског спорта, Светског атлетског првенства у дворани Београд22, с поносом вам представљамо јединствен јавни сат с називом “Свет на стази”.

Улога му је да на симболичан начин означи 365 дана до почетка највећег спортског догадјаја у Србији. Дизајнерска идеја била је да на атлетској стази приказе мапу света, а да у њеном центру буде град домаћин Београд, као симболику да ће цео атлетски свет бити у нашем граду.

Screenshot 2021-11-15 at 14.22.05.png

Из атлетске стазе излази “сат” крунисан логоом World Indoor Championhsips Belgrade22. Овај велелепни сат биће постављен на Тргу Теразије.

Трг Теразије је централни и најпознатији београдски трг смештен између важних саобраћајних раскрсница. Формиран је почетком 19. века по налогу кнеза Милоша Обреновића. Назив је добио по кули за воду која је имала вазну улогу у снабдевању града водом , и на том месту је 1860. постављена фонтана Теразијска чесма, која и дан данас краси овај београдски трг. Најпознатији хотели, кафане трговинске радње смештени су овде и у непосредњој близини трга као и многе историјске и културне знаменитости града Београда .

На званичном представљању сата обратили су нам се највећи званичници организације Светског атлетског првенства у дворани: заменик градоначелника Београда, Горан Весић, председник Српског атлетског савеза, Веселин Јевросимовић, министар омладине и спорта Србије и председник организационог одбора Вања Удовичић.

“Остало је још само годину дана до почетка Светског атлетског првенства у дворани Београд22. Поносан сам што је Београд добио овакав сат „Свет на стази“ који мери време до почетка највећег спортског догађаја одржаног у Србији. Данас смо покренули и званични сајт Светског атлетског првенства у дворани Београд22, на коме можете видети све информације о догађају чији смо домаћини. Позивам свет да нам се придружи наредне године у Београду и заједно са нама учествује у празнику атлетике”, рекао је председник Локалног организационог одбора Слободан Бранковић.

„Испред нас је још годину дана припрема, заједничког залагања и потпуне посвећености до достизања постављеног циља, а то је  организација највећег светског атлетског такмичења у нашој Србији. Уверен сам, да ћемо, као и много пута до сада, доказати да са оправдањем носимо епитет најбољег домаћина који помера границе и да ћемо још једном показати међународној спортској јавности колико је Србија земља спорта у сваком смислу”, изјавио је том приликом министар омладине и спорта и председник организационог одбора Светског атлетског првенства у Београду, Вања Удовичић. „Данас је тачно 365 дана од почетка највећег спортског догађаја у нашој земљи. Ова поставка се зове Свет на стази, јер ће Београд бити центар света за годину дана. Захваљујем се Граду Београду и Министарству омладине и спорта, без чије помоћи не бисмо могли да организујемо овакав догађај“, рекао је Јевросимовић.

Заменик градоначелника, Горан Весић, истакао је да ће Светско дворанско првенство бити најбоља могућа промоција за Београд и Србију.
„Београд ће бити центар света, а Светско дворанско првенство у атлетици ће бити можда и најважнији спортски догађај године, а подсетићу да су кратке трке на Олимпијским играма увек најгледанија такмичења. Оно што је господин Јевросимовић урадио, само показује шта може да се направи од спорта који је скоро замро, када се на чело поставе прави људи. Колико ово значи за промоцију, само израчунајте колико ће светских телевизија преносити овај догађај, помножите то са цифрама и минутима на телевизијама за рекламе, то је најбоља могућа промоција“, истакао је Горан Весић.

Сат су у рад симболично пустили притиском на тастер чиме је званично почело одбројавање до Светског првенства у дворани Београд22.

Tagovi

Komentari (0)