Холивудска музика у Филхармониjи и српска премиjера Џингис Кана

Звездане стазе, Бетмен, Игра престола у Београдскоj филхармониjи

Jедан од наjпопуларниjих концерата у сезони Београдске филхармониjе посвећен jе музици из холивудских филмова коjу ће оркестар извести заjедно са Александром Седларом у улози диригента, у петак 18. новембра на Коларцу (20ч). Исти програм биће посебно прилагођен и изведен за тинеjџерску публику у среду и четвртак од 11ч у филхармониjскоj Сали.

 Beogradska filharmonija, foto M. Djokovic.jpg

Броjни и страствени фанови популарних филмова и сериjала имаће прилику да уживаjу у музици своjих фаворита, од Хичкоковог “Психа”, преко “Звезданих стаза”, “Е.Т. ванземаљца”, “Господара прстенова”, “Бетмена” до планетарног феномена “Игре престола”. Тако jе оваj филхармониjски концерт из сезоне “На добром путу” посвећене светским метроплама, у знаку Лос Анђелеса односно Холивуда као његовог главног обележjа.

На музичком путовању кроз историjу кинематографиjе, поред блокбастерских хитова, наћи ће се и своjеврстан куриозитет. Драматична и узбудљива музика за филмски хит из 60-их година прошлог века, “Џингис Кан”, нашег композитора Душана Радића, што ће уjедно бити и српска премиjера концертног извођења овог дела. Насловну улогу у овом филму тумачио jе Омар Шариф, а аутор jе кроз музичку партитуру представио живописне слике ропства, борби, ориjенталних базара, царских палата, али и нежних лјубавних сцена.

Култни научно-фантастични сериjал Звездане стазе и авантуре на свемирском броду Ентерпраjз, прича о приjателјству дечака Елиота и неодљивог Е.Т. ванземалјца коjа jе надахњивала броjне генерациjе, затим мотив ножа из антологиjске хорор сцене у купатилу,а  поготово музика за монументални епски сериjал Игре престола у коjоj се преклапаjу елементи средњевековне историjе и популарне фантастике само су неки од броjних занимљивости коjе ће бити представљене тинеjџерскоj публици што jе уjедно и нови едукативни проjекат Београдске филхармониjе у текућоj сезони.  

Tagovi

Komentari (0)