Гениjална деца коjа мењаjу свет уз успомену на Ивана Тасовца

Београдска филхармониjа jе припремила луду забаву за децу школског узраста на концертима од 23 - 25. марта и 4 – 8. априла у филхармониjскоj Сали, од 10 и 12 часова. “Гениjална деца коjа мењаjу свет”, нови jе филхармониjски програм о вундеркиндима коjи су стварали музику, а међу њима jе и Иван Тасовац као даровити пиjаниста.

 mladi ivan tasovac.jpg

Нови филхармониjски програм представља музичке гениjалце, чиjа су дела померила границе и вековима инспирисала броjне генерациjе. Млада публика ће под палицом диригента Ивана Марковића, упознати дела чувених композитора коjи су променили историjу музике као што су Моцарт, Бетовен, Менделсон и Сен-Санс. Кроз причу о малом Бетовену и његовоj музици, деца ће упознати jош jедног музичког гениjалца и вундеркинда на клавиру. Иван Тасовац jе имао само 11 година када jе први пут наступио са Београдском филхармониjом за коjу jе остао везан целога живота, а клинци ће чути његов снимак чувене композициjе “За Елизу”.

slavica peric i deca, foto m.djokovic.JPGФото: Марко Ђоковић

Кроз причу о гениjалним музичарима традиционално води филхармоничарка Славица Перић, а поред чувених композитора, школарци се сусрећу и са музиком савремених стваралаца – односно њихових вршњака. Очекуjе их луда забава и брза музичка вожња у остварењу “Сплав ловаца на диносаурусе”, младе и несвакидашње талентоване Миjе Мићић. Написала jе ову композициjу са 11 година коjу jе извела Њуjоршка филхармониjа и jош увек jе на репертоару чувеног оркестра. Миjина музика приказуjе вожњу на ролеркостеру, необичне призоре коjи се дешаваjу успут али и типичну реакциjу током адреналинске вожње, а то jе вриска од узбуђења и брзине. Тако ће филхармоничари позивати клинце да им се придруже у атрактивноj вожњи али и необузданом прављењу граjе на несвакидашњем музичком ролеркостеру.

 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)