Габриjел Фелц заjедно са Филхармониjом води публику у Берлин

Први концерт шефа-диригента Габриjела Фелца у новоj филхармониjскоj сезони, заказан jе за петак, 7. октобра (Коларац, 20х) и репертоаром води публику у Берлин. Као солиста са Филхармониjом наступа њен члан Ненад Jанковић, коjи овим концертом обележава тридесет година рада у Београдскоj филхармониjи извођењем Веберовог Концерта за фагот и оркестар.

 _MDJ126967.jpg

Рођени Берлинац, шеф-диригент Габриjел Фелц, публици ће дочарати атмосферу истоименог града, наjпре увертиром за прву немачку романтичарску оперу Чаробни стрелац, К. М. фон Вебера. Њена премиjера jе била у Берлину 1821. године после коjе jе постала наjомилјениjа немачка опера тога доба, а дело jе поставлјено у великом броjу театара широм Европе и композитору донело интернационални успех.  

Звезда вечери ће бити филхармоничар Ненад Jанковић коjи ће у Концерту за фагот и оркестар у Еф-дуру приказати виртуозност и забавност овог инструмента. Овим концертом, фаготиста обележава троструки jубилеj - 30 година од првог солистичког наступа са оркестром, своjу 30. филхармониjску сезону и 20 година на позициjи првог фагота. 

Ненад jе у Филхармониjу дошао са само 17 година:

“Две трећине свога живота сам провео у Београдскоj филхармониjи и jош увек се нисам уморио. Оваj оркестар jе одувек био моj први сан и жеља, а већ тридесет година jе то моjа друга кућа. Колеге су ми као друга породица, поготово моjа група фаготиста са коjима имам заиста посебан однос. За ове три децениjе у Филхармониjи имао сам прилику да сарађуjем са врхунским диригентима и музичарима, а сада ћу први пут као солиста наступити под управом нашег шефа-диригента Габриjела Фелца, са коjим сам у сигурним рукама”, каже Jанковић.

Концерт заокружуjе Шубертова Велика симфониjа у Це-дуру, за коjу jе инициjална инспирациjа била Девета симфониjа Бетовена. Њену опсежност и дубину jе Шуберт покушао да досегне своjим делом, а данас се Велика симфониjасматра извођачким изазовом због своjе дужине и интерпретациjских захтева коjе ће показати филхармоничари у петак.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)