Грандиозни Бетовен маратон - од 10 уjутро до 10 увече

Финале маратона имаће директан пренос на РТС2 

 

Грандиозни Бетовен маратон стартуjе у Новом Саду у недељу 26. jуна, када ће Београдска и Дортмундска филхармониjа извести свих девет симфониjа у jедном дану са заjедничким шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, и то од десет уjутро до десет увече. Публика ће слушати првих осам симфониjа у Градскоj концертноj дворани, а чувену Девету и “Оду радости” извешће преко 200 извођача на бесплатном концерту на Петроварадину, као главни проjекат програмског лука Тврђаве мира, Европске престонице културе. 

 _MDJ4818.JPG

Велики спектакл на отвореном и финале Бетовен-маратона имаће директан пренос на Другом програму РТС с почетком у 20.22ч, док ће Симфониjе броj 3 и 4 у извођењу Београдске филхармониjе у 12.30 из Градске концертне дворане, имати директан пренос на Првом програму Радио-телевизиjе Воjводине. 

Koncert na otvorenom BGF 2018.jpg 

Након фантастичног успеха овог подухвата Дортмунду, Бетовен маратон jе доказао не само да jе догађаj године у свету класичне музике већ и да мења стандарде извођачког и слушалачког искуства. Поред тога што jе подвиг за музичаре и Габриjела Фелца коjи све симфониjе диригуjе напамет, посебна кондициjа се захтева и од слушалаца у jединственоj прилици да у истом дану види и чуjе целокупан развоj гениjалног ума Лудига ван Бетовена. Од прве коjа траjе око тридесет минута, до седамдесет минута музике у последњоj, оркестар кроз девет симфониjа и визуелно расте. Тако се од почетних педесетак музичара, кулминира до звучне експлозиjе од 200 извођача међу коjима су хористи Словачке филхармониjе и врсни солисти Ана Малеша-Кутни, сопран, Михаела Зелингер, мецосопран, Jанг во Ким, тенор и Роберт Борк, бас.

10:00 сати I и II симфониjа – Дортмундска филхармониjа у у Градскоj концертноj дворани
12:30 сати III и IV симфониjа – Београдска филхармониjа у Градскоj концертноj дворани
15:00 сати V и VI симфониjа – Дортмундска филхармониjа у Градскоj концертноj дворани
17:30 сати VII и VIII симфониjа – Београдска филхармониjа у Градскоj концертноj дворани
20:20 сати ИX симфониjа на Петроварадинскоj тврђави– велики бесплатни концерт на отвореном; учествуjу: солисти, Словачки филхармониjски хор, Дортмундска филхармониjа и Београдска филхармониjа

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)