Филхармониjски концерт у знаку Малера

Београдска филхармониjа представља диригента Станислава Кочановског и виолинисту Марка Бушкова на концерту у петак, 4. марта на Коларцу (20:00). Нове музичке снаге чиjа имена доминираjу европском концертном сценом, наступаjу у филхармониjскоj сезони први пут, а на програму су дела Корнголда и Малера.

Mark Buškov.jpg

Виолиниста Марк Бушков, добитник броjних међународних награда и гост водећих музичких кућа, плени публику и критику не само аутентичним извођењима већ и начином на коjи музиком комуницира са слушаоцима. У његовом наступу уживаће не само љубитељи виолине већ и филмске музике будући да млади солиста изводи дело оскаровца -  Ериха Волфганга Корнголда. Име овог композитора читамо уз велика глумачка имена на ођавним шпицама броjних филмова златног Холивуда попут „Авантура Робина Худа” или “Морског сокола”. Његов виолински концерт представља оба света – холивудску филмску музику али и софистицирани класични музички jезик. У овом делу могу се чути теме из филмова “Друга зора”, “Хуарес”, “Jадни Ентони”, као и тема из филма Ерола Флина – “Кралјевић и просjак” за коjи jе Корнголд добио Оскара за музику.

Stanislav Kočanovski.jpg

Ниjе случаjно што ће маестрална музика Густава Малера испунити централни део овог концертног програма, будући да jе чувени композитор био Корнголдов младалачки узор и ментор. Прву симфониjу познату под називом “Титан”, тумачи Станислав Кочановски коjи се сматра jедним од наjперспективниjих диригената у Европи, широког спектра симфониjског и оперског репертоара. Он стаjе пред филхармониjски оркестар први пут уз Малеровог Титана, коjа jе уjедно jедна од омиљених и наjчешће извођених композициjа на репертоару Београдске филхармониjе, а у овоj прилици чуће се њена ређе извођена верзиjа са ставом “Блумине”. Улазнице у продаjи на филхармониjскоj благаjни као и онлаjн. 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)