Филхармониjски концерт посвећен успомени на Зорана Ђинђића

Београдска филхармониjа наступа под диригентском палицом Хауарда Грифитса и представља чувену виолинисткињу Каролин Видман, у петак, 17. марта (Коларац, 20:00). Као и протеклих двадесет година, концерт у другоj недељи марта, Филхармониjа посвећуjе успомени на Зорана Ђинђића.

 Carolin_Widmann_Picture, foto Lennard Ruehle.jpg

Филхармониjска сезона „На добром путу“, посвећена музичким портретима светских метропола, стиже до Лондона, а програм концерта доноси дела три позната композитора са Острва – Волтона, Бритна и Вон Вилиjамса. Као солисткиња наступа изузетно свестрана уметница Каролин Видман коjа ће извести Концерт за виолину и оркестар, Бенџамина Бритна.

Поред тога што jе солисткиња изузетне кариjере са редовним наступима са Берлинском филхармониjом, Париским оркестром, Симфониjским оркестром Би-Би-Си радиjа, Елбфилхармониjом и са истакнутим диригентима као што су Сер Саjмон Ретл, Рикардо Шаjи, Владимир Jуровски, Алан Гилберт - посебна сфера интересовања Каролин Видман jе повезивање са другим облицима уметности. Тако jе позната виолинисткиња била учесница уметничког перформанса Марине Абрамовић, наступала на кореографским концертима са чувеном плесном трупом Саша Волц Компани, свирала на фудбалском стадиону у Франкфурту и осмислила концертне програме коjи ће се изводити у Музеjима модерне уметности у Келну и Франкфурту. Каролин се први пут представља београдскоj публици и то на Гвадањиниjевоj виолини из 1782. Године

Програм инспирисан Лондоном, предводи рођени Британац и велики филхармониjски приjатељ, маестро Хауард Грифитс, именован за члана Британске империjе и носилац Ордена заслуга за уметничка достигнућа и друштвено залагање. Концерт отвара Волтонов “Скапино” коjи пршти од бриљантних звукова, а тоj атмосфери се супротставља емотивност Бритновог Концерта као и “Лондонска симфониjа” Вон Вилиjамса, коjе  евоцираjу страх пред почетак оба светска рата. Улазнице за концерт у продаjи на благаjни Београдске филхармониjе, као и онлаjн.

 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)