Фабрика текстила у Малом Зворнику почеће са радом до 20. априла и у старту запослити 100 радника

Производња текстила у Малом Зворнику, коју, уз подршку Републике Србије и локалне самоуправе, покреће компанија „Mydenim tekstil“ из Истамбула, почеће за око месец и по дана, тачније до 20. априла текуће године, саопштено је у четвртак, 05. марта, приликом потписивања уговора између инвеститора и општине Мали Зворник о преузимању пословног простора у индустријској зони у Доњем Насељу, намењеног за рад фабрике.

IMG_1888.jpg 

У предузећу ће у старту бити запослено 100 радника различитог нивоа образовања, док ће преосталих 200 радника, предвиђених за запослење у првој фази, бити ангажовано у наредне две године.

За потребе рада фабрике, компанија „Mydenim tekstil“ у наредних 20 дана у погону ће поставити око 250 различитих машина.

Простор који је локална самоуправа дала у закуп инвеститору на 25 година, под повољним условима, заузима површину од око три хектара, са око 8000 м2 пословног простора.

Плац са фабричким халама инвеститор је добио на коришћење уз плаћање месечне ренте, у износу од 1000 евра, и обавезу да у наредне две године запосли 300 радника, а након тога још 200.

Потписивању уговора о давању у закуп плаца и пословног простора у индустријској зони у Доњем Насељу, који је општина Мали Зворник, уз подршку Републике Србије, претходно откупила и уредила, према потребама инвеститора, присуствовали су представници општинског руководства, на челу са председником општине Зораном Јевтићем, директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић, представници инвеститора из Турске, компаније „Mydenim tekstil“, заступник предузећа Берат Ишашир и његов сарадник Стеван Вишњић, као и представници компаније „Larmateks” из Денизлија, код Измира, која ће бити партнер фабрици „Maydenim” doo Мали Зворник.

Председник малозворничке општине Зоран Јевтић рекао је овом приликом да је потписивање уговора о издавању пословног простора компанији из Турске, да у њему отвори фабрику текстила и у наредне две године запосли 300 радника, важан догађај за општину Мали Зворник и све њене грађане, те да представља почетак прве значајне инвестиције у општини у последњих 50 година.

Као важну новину, он је навео да су инвеститори вољни да у оквиру фабрике уреде обданиште за децу запослених, у којем би малишани могли да бораве док су родитељи на послу, истакавши да је сигуран да ће та могућност веома обрадовати будуће раднике, посебно запослене мајке, које се на тај начин неће раздвајати превише од своје деце, односно моћи ће да буду близу њих, да их у обданишту оставе и у кратком року преузму, по завршетку радног времена.

Јевтић је рекао да га веома радује што су са представницима компаније „Mydenim tekstil“ овога пута дошли и представници компаније „Larmateks” из Денизлија, такође реномиране фирме у области текстилне индустрије у Турској, који ће у оквиру фабрике радити као кооперанти, напомињући да су они истовремено и нови потенцијални инвеститори, заинтересовани за улагање у општини Мали Зворник.

Поводом отварања фабрике, директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић рекла је да је веома задовољна што је, након низа састанака и активности, везаних за покретање погона текстила у Малом Зворнику, дошло до успешне реализације и финализације договора.

Она је истакла да Привредна комора Србије улаже максималне напоре како би помогла председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије у довођењу инвеститора, те да ће и у наредном периоду наставити интензиван рад на том плану, како би заједничким снагама обезбедили што више инвестиција, отворили што већи број радних места, подигли стандард грађана и постигли што равномернији регионални развој читаве Србије.

Према њеним речима, посебна пажња биће посвећена укључивању малих и средњих предузећа и предузетника у ланац добављача великих система.

Симанић је подсетила да је Србија прва у региону по броју страних инвестиција, спрам броја становника и територије коју заузима, те да је то резултат на који је веома поносна и на чему ће у Србији у наредном периоду још снажније радити.

Координатор на пројекту отварања фабрике текстила у Малом Зворнику Стеван Вишњић рекао је да компанија „Mydenim tekstil“ у малозворничкој индустријској зони планира формирање мини индустријског центра, у оквиру којег ће ангажовати подизвођаче за производе које сама не прави, што ће читав процес рада учинити ефикаснијим и допринети бржем пласирању производа на тржиште Европске уније.

Он је навео да је у том смислу укључивање компаније „Larmateks” из Денизлија веома значајно, те да ће у кооперацији повећати производњу и обезбедити квалитетније производе.

Говорећи о ангажовању радника, Вишњић је навео да ће се запошљавање и обука за рад у фабрици одвијати у сарадњи са Националном службом за запошљавање, додајући да ће почетна обука трајати кратко и да ће будући запослени о послу највише учити кроз рад.

Према његовим речима, на разговоре за посао у фабрици, који су организовани током септембра и октобра текуће године, јавило се око 750 заинтересованих.

Вишњић је рекао да ће услови рада у фабрици бити на високом нивоу, а да ће пријем радника зависити од појединачне способности кандидата, односно успешности коју буду показали приликом обуке за рад.

По завршетку састанка у општини, уследио је обилазак простора датог у закуп компанији „Mydenim tekstil“, приликом чега су новинарима представљени резултати улагања Републике Србије и општине Мали Зворник у проширење и уређење дела индустријске зоне, намењеног за рад фабрике.

У откуп и адаптацију поменутог простора локална самоуправа, уз подршку државе, уложила је око 150.000.000 динара.

У оквиру радова, производна хала реконструисана је према потребама инвеститора.

Изграђен је простор за шивење, пеглање, паковање и презентацију производа.

Саграђене су и канцеларије за рад менаџмента, мокри чворови, магацински простор и котларница, која ће обезбеђивати грејање свих објеката у кругу фабрике, као и паркинг простор, са 250 паркинг места.

У даље уређење и опремање фабрике инвеститор намерава да уложи око три милиона евра, од чега је за изградњу система за прање производа са пречистачем предвиђено два милиона евра.

Реч је о систему по стандардима Европске уније, под називом „Green Denim“, који ће обезбедити услове да се вода коришћена у производњи не излива у природу, већ да у процесу рада кружи, што ће бити изводљиво захваљујући технологији, која, уз одређени третман, коришћеној води враћа првобитне карактеристике и квалитет, до нивоа да може да се користи као техничка вода.

Када је реч о производњи, очекивања инвеститора у погледу количине су 3000 комада производа месечно, а проширење производње биће планирано у складу са развојем предузећа и условима тржишта. Производи ће бити рађени по наруџбини за купце, међу којима су познати светски познати брендови, као што су Зара и Бершка.     

Љиљана Ристановић

DJI_20200305_144827_131.jpg

Tagovi

Komentari (0)