Две деценије од одласка легендарног Небојше Поповића

На данашњи дан пре 20 година, 20. октобра 2001, напустио нас је један од утемељивача југословенске и српске кошарке, легендарни Небојша Поповић. Био је селектор националног тима, председник КСБ, КСС и КСЈ, оснивач КК Црвена звезда, новинар, главни уредник и касније директор програма ТВ Београд, дописник италијанског листа „Газета Дело спорт“, шеф пула на бројним Олимпијским играма, функционер ФИБА и Међународног Олимпијског Комитета. Добитник  је Ордена части највећег ФИБА признања.

Небојша Поповић је рођен 8. фебруара 1923. године у Иригу, а преминуо је 20. октобра 2001. године у Београду. У ратно доба био је члан клуба СК 1913, а играо је у Црвеној звезди од 1945. до 1951. године, затим је 1952. године одиграо сезону у италијанском тиму Галаратезе из места Галарате.

Nebojsa-sajt-KSS.jpg 

Тренерску каријеру провео је у Црвеној звезди од 1945. до 1955. године, а у женском тиму Црвене звезде до 1952. године. Одиграо је 39 утакмица за репрезентацију Југославије, а на Светском првенству у Буенос Ајресу имао је улогу и играча и селектора. На том премијерном светском шампионату Поповић је на мечу против Перуа постигао први кош у историји светских првенстава.

Као тренер водио је репрезентацију на Европском првенству у Москви 1953. и Светском првенству у Рио де Жанеиру 1954. У Кошаркашкој организацији био је потпредседник, а затим и председник. Истакао се и као генерални секретар Југословенског олимпијског комитета, као члан Техничке комисије ФИБА, председник ФИБА Комисије за међународну организацију и комесар-делегат на мечевима.

Небојша Поповић је био изузетно ауторитативан и харизматичан човек, сјајних организационих способности, који је умногоме утицао на изградњу култа кошарке на нашим просторима заједно са Александром Николићем, Радомиром Шапером и Бором Станковићем. Поповић је остао упамћен и као власник чланске карте Црвене звезде са бројем један, јер је у клубу са Малог Калемегдана био све: оснивач, играч, тренер са десет узастопних шампионских титула са мушком и седам титула са женском екипом црвено-белих.

Tagovi

Komentari (0)