ДРАМСКО ТАКМИЧЕЊЕ И ДОДЕЛА ГОДИШЊИХ НАГРАДА ГЛУМЦИМА НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА

Синоћ jе, на Дан мађарске драме, публика Новосадског позоришта/Újvidéki Színház уживала у програму XX Драмског такмичења воjвођанских мађарских писаца.

 Plakat.jpg

Концепт такмичења jе подразумевао да се у року од 48 сати наjпре напишу три оригинална драмска текста, а да их потом три редитеља са глумцима Новосадског позоришта, те Народног позоришта Суботица, Позоришта Деже Костолањи, као и са студентима Академиjе уметности, поставе на сцену и направе чак три представе. Њихови проjекти су, jедан за другим, изведени пред публиком. Заjеднички наслов представа гласио jе Спашавање мачке током утакмице, а до њега се дошло системом случаjног избора, тако што су га писци извукли из шешира у коме су се нашли исецкани наслови из листа Мађар Со.

Представе jе гледао и оцењивао трочлани жири. Председник жириjа био jе Карољ Вичек, коjи jе ово такмичење и покренуо пре 20 година, а његове колеге на овом задатку били су Габриела Jонаш и Чаба Сеги. Они су одлучили да награду за наjбољи драмски текст доделе Жоки Херњак, признање за режиjу добила jе Габриела Црнковић, глумци Jудит Ласло и Атила Немет показали су се као наjбољи у тумачењу главних улога, док су Силвиа Крижан и Габор Понго награђени за наjбоље споредне улоге. Према гласовима публике од синоћ, наjбоља представа Драмског такмичења била jе она коjу jе, према тексту Тамаш Целер Киша, режирао Jожеф Jамбор.

„Мислим да свака тема може бити инспиративна, и што jе тежа или што jе удаљениjа од области мог интересовања то ме више инспирише. Међутим, ово jе био веома тежак задатак због унапред одређеног броjа улога и временског ограничења. Упркос томе, осеćам се као да иза себе имам jедан  креативан посао“, изjавила jе након завршетка писања драмског текста победница Жока Херњак.

По завршетку програма, додељене су и годишње награде за сезону 2020/2021, о коjима одлучуjе публика. Пошто су сабрани гласачки листићи из претходне позоришне године, гледаоцима су се, у погледу споредних улога, наjвише допали Бланка Диенеш као Jулика у Сељачкоj опери и као Пипи у Носорогу, а Арпад Месарош у тумачењу Железничара у Сељачкоj опери. Емина С. Елор jе награђена за наjбољу главну улогу, у представама Мефисто и Сељачка опера, док jе Бенце Салаи био наjбољи у тумачењу главне мушке улоге у Сељачкоj опери.

Поред тога, позориште jе доделило награду за наjбољег радника иза кулиса, коjа jе припала шефу сцене Деjану Уборњиjу. А проглашено jе и jедно шаљиво признање „Золтан Пушкаш – пирсинг за пупак“, коjе се додељуjе за наjкомичниjи пех у изведби представе. Ове године оно jе припало Арпаду Месарошу.

Tagovi

Komentari (0)