Драган Марковић - Поносни на историjске успехе и броjност репрезентациjе

ТАЛИН, 13.март (ССС) – Добар почетак, одлична средина и фантастичан краj. Тако би укратко могло да се резимира учешће српске репрезентациjе на Европском првенству ваздушним оружjем у Талину.

Као и обично, Шампионат jе отворен такмичењима jуниора и jуниорки, коjи су већ првог дана стизали до финала, а на краjу, трећег такмиарског дана и до две бронзане екипне медаље, коjе су биле увертира у сjаjно издање наше сениорске селекциjе. Златан низ отворио jе Дамир Микец, титулом шампиона Европе ваздушним пиштољем, чиме jе изборио олимпиjску квоту. Дан касниjе у миксу са Зораном Аруновић jе освоjио ново злато. Фантастичан краj била су сениорска екипна такмичења последњег дана, у коjима су сва четири наша тима дошла до медаља. Сениори пушком су постали прваци Европе, сребрне медаље су освоjиле обе женске екипе, а бронза jе отишла мушком тиму пиштољем.

 Selektor_za_pistolj_Jasna_Sekaric_i_sportski_direktor_Dragan_Markovic.jpg

Пред Првенство Европе, спортски директор ССС Драган Марковић jе био оптимиста и очекивао медаље, а после шампионата у Талину каже:

 

-Србиjа jе већ годинама међу наjуспешниjим репрезентациjама на првенствима Европе ваздушним оружjем, скоро увек смо међу пет наjбољих у билансу медаља. Зато сам очекивао успехе у Талину, jер наши стрелци годинама доказуjу да су ваздушним оружjем конкурентни у Европи.

 

Србиjу jе представљало 22 стрелаца у Талину.

 

-То jе чињеница на коjу смо поносни, jер по нашим критериjумима, само такмичари чиjи jе просек резултата такав да би са њим на претходном првенству Европе били у горњоj трећини пласмана могу да се нађу у селекциjи. Чак 22 стрелаца из 15 клубова jе испунило те критериjуме, заслужило учешће на Европском првенству.

Jуниори су се представили у добром светлу, пушком су освоjили две екипне медаље. Имали смо стрелце у поjединачним финалима пушком. Мало jе недостахало да и у такмичењима пиштољем имамо финалисту. Напредак у млађим категориjама пиштољем jе видљив и охрабруjе, а то jе резулат Програма помоћи клубовима, кроз коjи jе клубовима омогућено да развиjу пиштољашке дисциплине – истиче Марковић. 

Високи пласмани и медаље сениора су били очекивани, али и поред тога, у Талину jе постигнут историjски успех. Никад до сада се ниjе десило Србиjа у све четири екипне сениорске дисциплине освоjи медаље. Ниjедна друга репрезентациjа у Талину ниjе остварила то достигнуће.

-Сениорски репрезентативци су потврдили да им jе место у врху.  Дамир и Зорана су наставили низ успеха, у финалу смо имали и Теодору Вукоjевић,а далеко од пласмана међу осам наjбољих нису били ни Ивана Анђушић Максимовић и Лазар Ковачевић. Тачка на одлично учешће стављења jе историjским последњим даном, у коме смо дошли до четири екипне медаље.

Екипе су мало измењене од оних коjе су учествовале на прошлогодишњем првенству. Два имена су нова – jедна повратница и jедна дебитанткиња.

-Дебитовала jе Jелена Тодоровић, коjа jе сjаjно гађала у квалификациjама екипног такмичења ваздушним пиштољем и дала наjвећи допринос да се пласирамо у меч за злато. У репрезентациjу се после паузе вратила Ивана Анђушић Максимовић, и показала да jе у одличноj форми. Дала jе допринос екипноj медаљи, а мало jоj jе недостаjало да уђе и у поjединачно финале. 

Марковић jе честитиао стрелцима на пласманима, а о нивоу резултата каже:

-Ниjе било подбачаjа. Стрелци су оствареним резултатима или испунили или премашили очекивања. 

У првом плану су олимпиjске квоте и осам медаља, али у сенци jе остало да су испуњени jош неки циљеви.

-Србиjа jе у Талину изборила и четири квоте за Европске игре у Вроцлаву, коjе ће бити jош jедно квалификационо такмичење за Олимпиjске игре. Учешће на турниру у Пољскоj осигурали су Дамир Микец, Зорана Аруновић, Теодора Вукоjевић, Ивана Анђушић Максимовић и Лазар Ковачевић – Марковић jе додао jош jедан важан податак  

Tagovi

Komentari (0)