DDR2 против DDR6 RAM меморијских модула

 dragan_milosevic.jpg

 

 

 

 

 

Аутор текста: Драган Милошевић

 

На интернету и у многим IT часописима, дуже време циркулишу текстови о DDR5 меморији, која би требало да се појави следеће године. DDR5 је била у развоју убрзо након појаве DDR4 меморијских модула. Подсећамо да се DDR4 RAM код нас појавио отприлике 2013./14. године, и да је од тада у употреби. Занимљиво је да ће наводни DDR5 RAM лимит за десктоп рачунаре оне највише класе износити чак 128GB, и наравно DDR5 ће имати и много већи проток у односу на DDR4 меморијске модуле. По неком старом рецепту, DDR5 меморије ће прво стићи на сервере, а за неких годину, до годину и по дана и на десктоп и лаптоп рачунаре. То значи да ће за нас, обичне смртнике, кориснике десктоп и лаптоп рачунара код куће, практично бити доступне  тек 2021. или 2022. године.

 što brži ram, procesor, grafička kartica i naravno vodeno hlađenje - IT moda.jpg

 

Mike Howard (директор  DRAM and Memory  одељења у IHS-u) је још пре 3 године истакао да ће рачунарима бити потребан бржи RAM за VR и друге задатке. По његовим наводима, DDR4  вероватно неће бити довољан, па је то главни разлог појаве нових меморијских модула са ознаком DDR5. Ово заиста звучи логично, зар не? Потреба за бржим меморијским модулима је, од када постоје компјутери, један од главних разлога појаве нових меморијских модула, а исто важи и за процесоре, графичке картице, хард дискове, оптичке уређаје, чак и периферије  попут мишева.  Или можда и није? 

 desktop i laptop RAM moduli DDR4.jpg

 

Враћамо се на нас, обичне смртнике. Ако не пратите пошто-пото IT моду која се врло брзо мења, DDR5 меморијски модули вам још једно дуже време неће бити потребни. Чак и ако сте окорели гејмер и ако сте корисник DDR3 RAM модула још увек. Зашто? И пракса и упоредни тестови одавно показују – количина меморије је много важнија од брзине у огромном броју примена, па и у оним попут  рендеринга, 3D анимација, моделација и других.

 

 

DDR2.jpg

 

 

Још једна, веома важна ствар, повећање фреквенције меморије доноси и повећање латенција меморије, тако да и то треба узети у обзир. На нашем тржишту, у продавницама рачунара, делова и опреме још увек можете купити DDR3 и DDR2 модуле и одговарајуће плоче и процесоре. Многи код куће користе и старије. За интернет, филмове, музику, огроман број PC игара, још увек је сасвим довољно 4 GB RAM меморије, мање захтевнијим корисницима и мање. Када су само игрице у питању , графичка картица и процесор носе огроман део терета, тако да о њима добро размислите пре куповине, и не заборавите одговарајуће напајање, макар оно било и 400W снаге, мора бити некога од познатијих и проверених произвођача.

 

 

DDR3.jpg

 

 

 

Гејмери праве највећу грешку управо занемаривањем напајања. Но, да се вратимо DDR5 меморији. Дакле, реално стање у Србији је : у радњама још увек DDR3, (понегде чак и DDR2) а приватно огроман број њих још увек користи и старије модуле од тога. Продаја половних DDR2 и DDR1 меморијских модула је просто цветала претходних година, и тек је у последњих годину, две, почиње да мења продаја половних DDR3 модула, иако ће продаја DDR2 (и старијих модула) сигурно трајати још дуго.

 

DDR3 vs. DDR4.jpg

 

 

То вам је слично као и са Windowsom XP. Неки корисници једноставно не желе да одустану од њега, ма како то другима изгледало. За озбиљнији гејминг, данас је потребно између 8 и 16GB RAM меморије, а за рендеринг, 3D анимације и друго, биће потребно и много више. Али опет, количина и количина а не брзина ! Битније ће вам бити да имате SSD диск него бржи RAM у вашем рачунару, јер хард дискови су, реално, одавно спора меморија  ма колико обртаја и кеш меморије они имали. То најбоље знају они који пређу са хард диска на SSD диск. Подизање система, покретање и извршавање  програма... Све је брже са SSD диском. DDR6 меморијски модули се очекују отприлике око 2025. године, а какво ће тада стање бити у Србији, од тржишта па све до нас, кућних корисника одн. обичних смртника – видећемо.

Tagovi

Komentari (0)