Дани Мирослава Чангаловића У СНП-У

Mанифестација „Дани Мирослава Чангаловића“, друга по реду, у организацији Српског народног позоришта, Матице српске и Завичајног удружења „Гламочко коло", одржана је од 8. до 11. септембра.

PBL_5415a.jpg фото: Срђан Дорошки

У оквиру манифестације промовисана је у Матици српској монографија Немање Софтића, Мирослав Чангаловић певач-глумац. О књизи су, осим аутора, говорили рецензенти проф. др Ира Проданов и проф. др Агота Виткаи Кучера.

У Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић“, одржана је Свечана академија поводом 100 година од рођења Мирослава Чангаловића. Том приликом приказани су инсерти из филма „Век доајена опере" редитељке Наде Савић и проглашени добитници Награде „Мирослав Чангаловић“ за 2021. годину. Награда је додељена студентима соло певања, младим оперским солистима, за постигнуте успехе у оперској уметности. Ове године награду су добили Лука Јозић из Новог Сада, Милан Обрадовић из Панчева и Тамаш Киш из Кикинде.

PBL_5335.jpgфото: Срђан Дорошки

Последњег дана манифестације одржана је Свечана академија „Дани Мирослава Чангаловића“ и у Културно-образовној установи „Народни универзитет Гламоч“, у Гламочу, (БиХ) 

 

Јелена Лагатор

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ - НАГРАДА „МИРОСЛАВ ЧАНГАЛОВИЋ“ ЗА 2021. ГОДИНУ

 По завршетку конкурса за доделу Награде „Мирослав Чангаловић“, а који је послат свим академијама уметности, односно Факултету музичкe уметности, у Србији и Републици Српској, као и на основу предлога професора музике, односно соло певања, Одбор за награде је размотрио све пристигле пријаве и предлоге и донео следећу

 

Одлуку да се Награда „Мирослав Чангаловић“ за 2021. годину додели следећим младим оперских певачима:

 

Луки Јозићу

Милану Обрадовићу

и

Киш Тамашу

 

Образложење:

Лука Јозић (рођен 1993. године, у Новом Саду), студент Факултета музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића, на одсеку за соло певање.
Усавршавао се на бројним мајсторским курсевима у Србији и иностранству (Метрополитен опера у Њујорку - Martin Lloyd; Elisabeth Rowe, Joan Dornemann, Matthew Polenzani, Fabio Armiliato, Sumi Jo; Државна опера у Бечу - Marco Camastra). Похађао је оперски студио националног театра у Бугарској, тумачећи улогу у опери Дон Ђовани, као стипендиста (2019), после тога добија награду за изразит ниво интерпретације; летњу школу за усавршавање оперских уметника „Ivai“, у Њујорку;  летњу школу „ICAV“ у Монтреалу, у Канади. Током студија певао у операма: Севиљски берберин Народног позоришта у Београду; у опери Кармен, под покровитељством „Rossi festa“ и „Bell'Opere“ и друге.  Поред солистичких улога и концертних активности у најистакнутијим салама у Србији, остварује се и у бројним хорским улогама: Опера Театра Мадленијанум, Српско народно позориште и у продукцији Operosa Opera Festivala. За време школовања, остварио је бројне награде на републичким и међународним такмичењима.

 

Милан Обрадовић (рођен 1997. године у Панчеву). После завршене музичке школе у Панчеву, наставио је музичко образовање 2012. године на одсеку са соло певање у класи професорке Татјане Стојиљковић. Сада је студент III године Факултета музичких уметности у Београду, у класи професора Николе Мијаиловића, на одсеку за соло певање. Добитник је низа значајних награда: на такмичењу „Concursul International De Canto Voci De Primavera“ у Темишвару: Прва награда 2014; прва награда и лауреат 2015. и Друга награда 2016. године; Прва награда на такмичењу „Вера Ковач Виткаи“ у Новом Саду, 2017. године; исте године добија и прву награду на Републичком такмичењу ученика музичких школа Србије; 2018. добија Другу награду на такмичењу „Лазар Јовановић“ у Београду; 2019. је лауерат првог степена на такмичењу соло певања у склопу „Фестивала словенске музике“ у Москви. У јуну 2019. дебитује у опери Коштана, Петра Коњовића, после чега су уследиле улоге у операма Андре Шеније, Манон Леско, Дон Ђовани, Тако чине све и Чаробна фрула.

 

Киш Тамаш (рођен 1999. године, у Кикинди), после Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину, завршио је и Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду, вокално-инструментални одсек, смер соло певање, у класи професорице Марте Балаж. Од 2018. године је студент Академије уметности у Новом Саду, Музички департман, Катедра за музикологију и етномузикологију. Учесник је 7. Међународног такмичења соло певача „Вера Ковач Виткаи“, у Новом Саду, 2020. године – мушки лауреат; 6. Међународног такмичења „Фестивал словенске музике“, у Београду, 2020. године – Гран при; 18. Смотре музичких талената Србије, у Београду 2020. године – мушки лауреат; 25. Републичког такмичења камерне музике, дувача, клавира и соло певача, у Београду, 2021. године – Прва награда и 26. Међународног такмичења „Петар Коњовић“ у Београду, 2021. године – Друга награда.

 

 

У Новом Саду,  

Одбор за награде 24. август 2021. Јасмина Митрушић, председник

Tagovi

Komentari (0)