Београдска филхармониjа се музиком опрашта од Ивана Тасовца

Погођена изненадним губитком Ивана Тасовца, Београдска филхармониjа посвећуjе вољеном директору концерт под управом шефа диригента Габриjела Фелца, заказан за петак 1. октобра 2021. од 20 часова на Коларцу. Уместо комеморациjе, Београдска филхармониjа се од великог противника форме и ординарних протокола опрашта музиком - за коjу jе управо и живео.

 Ivan Tasovac, portret.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Београдска филхармонија

Легендарном визионару, приjатељу свих музичара и филхармониjске публике, оркестар не посвећуjе само концерт у петак већ и сваки наредни коjи буде одсвирао како на Коларцу тако и у будућоj дворани Београдске филхармониjа за коjу jе Тасовац живео. На концерту у петак оркестар ће свирати музику Шостаковича, а на почетку наступа Таси се посебно посвећуjе Валцер истог композитора.

Иван Тасовац jе био директор Београдске филхармониjе од марта 2001. до септембра 2013. године. За то време, Филхармониjа jе постала „jедан од водећих европских оркестара“ (Independent), „култни српски оркестар“ (Financial Times), „наjуспешниjа културна институциjа у Србиjи“ (Jутарњи лист, Загреб) и „наjjаче ПР оружjе Србиjе“ (Кvällsposten, Malmö).

Ivan-Tasovac-direktor-BGF-scaled.jpg Фото: Београдска филхармонија

У том периоду реконструисана jе зграда Београдске филхармониjе, обновљени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар jе подмлађен, ангажовани су наjквалитетниjи музичари коjи су се вратили са школовања у иностранству и др. Током његовог мандата, знатно jе унапређена институционална и регионална сарадња. Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову инициjативу, на jесен 2014. године, реализована jе прва турнеjа у историjи Београдске филхармониjе у САД-у.

Покренуо jе Фондациjу Београдске филхармониjе „Зубин Мехта“ 2004. године, коjа се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србиjи.

На позициjи министра културе и информисања Републике Србиjе налазио се од септембра 2013. до августа 2016. године.

Влада Републике Србиjе поново jе именовала Тасовца за директора Београдске филхармониjе, 24. jануара 2017. године. У последњем периоду започета jе традициjа концерата оркестра на отвореном коjи су постали наjвећи догађаjи у историjи класичне музике у Србиjи. Остварен jе значаjан напредак на реализациjи проjекта нове Концертне дворане Београдске филхармониjе коjа  ће бити међународно признати центар за уметност наjвишег квалитета, регионални чвор за културни диjалог и нови симбол Београда и Србиjе.

Tagovi

Komentari (0)