БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Историјски музеј Србије је за манифестацију „Дани европске баштине” припремио занимљиве бесплатне програме у Конаку кнеза Милоша (2. и 3. октобра) и у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића (5. и 6. октобра).

Ове године,  у складу са слоганом манифестације „Културно наслеђе за све“, установе културе у целој Европи настоје да своје разноврсне програме учине доступним за што већи круг посетилаца.

 General M. G. Cernjajev i oficiri Timocko-moravske armije kod zgrade staba jesen 1876 godine.jpg

Посетиоци ће, поред бесплатног улаза на сталну поставку у Конаку кнеза Милоша (2. и 3. октобра од 10 до 16 часова) и на актуелну тематску изложбу „Повратак генерала – 145-годишњица доласка руских добровољаца у Србију” у изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића (5. и 6. октобра од 12 до 20 часова), имати прилике да уживају и у следећим посебним програмима:

 

Конака кнеза Милоша

Субота, 2. октобар од 12 до 14 часова

Културно-едукативни програм „Београд – Михаилов град – или како се рађала нова култура Београда у модерној српској држави”.

 Plakat za kulturno-edukativni program u Konaku kneza Milosa.jpg

Програм реализују Историјски музеј Србије, Снежана Павловић, ауторка пројекта, мачеваоци из клуба „Црвена звезда” и ученици Школе за негу лепоте, Балетске школе „Лујо Давичо” и Техничке школе из Младеновца.

Програм обухвата двочасовни интерактивни културно-едукативни програм намењен свим узрастима у оквиру кога ће посетиоци имати прилику да се упознају са свакодневним јавним и приватним животом владара и становништва Београда друге половине 19. века, тј. периодом владавине кнеза Михаила, једног од најомиљенијих српских владара.

Пажљиво одабрани тематски садржаји и разноврсне активности попут прављења костима, накита, рамова за фотографије, ордења, шешира, слатких посластица и фризура подсетиће посетиоце на одевање, исхрану, архитектуру, књижевност, музику и визуелну уметност, као и на знамените личности ове значајне епохе (Корнелије Станковић, Вук Караџић, Петар Петровић Његош, Анастас Јовановић, Стева Тодоровић и други), када се Београд, након ослобођења од османлијске власти, окреће европским културно-историјским вредностима које су усмериле Србију ка европском културном простору, а кнез Михаило Обреновић постаје њихов носилац.

Посетиоци ће такође моћи да сазнају како се проводило слободно време и како се одвијао друштвени живот у Кнежевини Србији средином 19. века и упознају се са грађанским и народним играма као облицима забаве приређиваним на двору, попут балова или посела организованим за потребе ширег становништва.

Обавезна резервација места на телефон 064/858 1295 или на мејл konakknezamilosaims@gmail.com

 

Konak kneza Milosa u Topcideru.jpg 

Историјски музеј Србије, Трг Николе Пашића 11

Среда, 6. октобар 18 часова

Концерт квартета „Хабанера”

 

Концерт се одржава у оквиру циклуса концерата класичне и популарне музике „Музиком кроз музеј”, чију реализацију је помогла „Banca Intesa”. Концерт организују Историјски музеј Србије и удружење „Unica art”, aодржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и града Београда.

Kamerni ansambl Habanera kvartet.jpg

Квартет „Хабанера” чине Милица Грујић, челисткиња, Миљана Прашчевић, виолисткиња и виолинисткиње Шерин Радески и Нина Бирач.

На програму су композиције: „Game of thrones”, „Shallow”, „El tango de Roxanne”, „Libertango”, „Senorita”, „Shape of you”, „I will survive”, „Hit the road Jack”, „Nah nah nah”, „I feel good”, „Medley”, „Bad guy”, „Smooth criminal”, „Smoke on the water”, „Zitti e buoni”, „Флојд”, „Само мало” и „Чамац на Тиси”. Особеност концерта у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, је и извођење по једне нумере изненађења од српских композитора из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

Обавезна резервација места на телефон: 060/ 33 98 018.

 

 

Ненад Бељинац

Tagovi

Komentari (0)