БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО: ОТКРИВЕНА БИСТА ДР ГАВРИЛА ПЕКАРОВИЋА

1_03-1024x682.jpgПредседница Општине Ирена Славковић и председник Савета Месне заједнице „Банатско Аранђелово“ Раде Гојковић открилу су данас нову бисту др Гаврила Пекаровића, знаменитог српског лекара рођеног 1812. године у Банатском Аранђелову (ондашњем Оросламошу). Спомен попрсје је том приликом освештено. Биста је постављена на постољу испред сеоске амбуланте, на истом месту на којем је стајала и претходна, која је украдена пре више година. Аутор нове бисте је академски вајар Сава Халугин.

Откривање бисте уприличено је поводом Дана Месне заједнице, који се слави 26. јула, на сабор Светог архангела Гаврила.

Др Пекаровић је основну школу завршио у Банатском Аранђелову, гимназију у Сегедину, а медицину у Пешти. Своју књигу „Чадољуб“, о неговању деце у првим годинама живота, написао је још као студент, далеке 1836. године. Књига је штампана у Будиму, у Краљевском пештанском свеучилишту. Високо ценећи историјске заслуге др Гаврила Пекаровића, писца прве педијатријске књиге код нас, Друштво лекара Војводине поново је штампало ову изузетно ретку књигу у тиражу од 3.000 примерака. Продајом ове књиге сакупљен је новац за подизање бисте Гаврилу Пекаровићу. Друштво лекара Војводине предложило је 1979. године да се управо током Међународне године детета (1980) подигне спомен биста доктору Пекаровићу у Новом Саду, Вршцу и Банатском Аранђелову. Пошто ни након дужег трагања није пронађен портрет Гаврила Пекаровића, одлучено је да се за вајање попрсја бисте позајми лик славног комедиографа Јована Стерије Поповића, великог лекаревог пријатеља.

Културно уметничко друштво у Банатском Аранђелову носи име „Др Гаврило Пекаровић“.

Откривању бисте претходила је славска литургија у православном храму Светог архангела Гаврила, као и чин свећења и резања славског колача.

Поред председнице Ирене Славковић, обележавању славе и откривању бисте су присуствовали и други чланови руководства Општине, као и многи грађани.

Komentari (0)