БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО ДОМАЋИН МИХОЉСКИХ СУСРЕТА СЕЛА

У Банатском Аранђелову су данас, под покровитељством Министарства за бригу о селу, организовани „Михољски сусрети села у општини Нови Кнежевац“. Организатор манифестације је локална самоуправа. Скуп је отворила проф. др Зорица Васиљевић, члан Националног тима за препород села Србије. Манифестацији су, између осталих, присуствовали и Ристо Костов, саветник министра за бригу о селу, као и председница Општине Ирена Славковић, са руководством локалне самоуправе.

Посебно ми је задовољство што се у нашој Општини, под покровитељством Министарства за бригу о селу, организују, по први пут,  и то у Банатском Аранђелову, „Михољски сусрети села“, рекла је председница Славковић– Наша села су, са својим економскм и људским потенцијалима одувек била ослонац стратегје развоја Републике Србије. Надам се да ће тако бити и у будуће. На жалост, имамо депопулацију, старење села. Мада ни то није тренд специфичан само за Србију. Али, то није разлог који треба да нас оправда. Морамо доносити мере како би селу вратили место које му припада. Крајњи циљ нам је да вратимо живот у село и да село буде ослонац развоја наше Србије, наше општине. Циљ ове манифестације је чување традиције и народних обичаја, којима је наша историја пребогата. Наше поднебље, које карактерише мултикултуралност је, свакако, веома, значајно и треба неговати и презентовати ту различитост, културу и традицију народа који су одувек живели на овом поднебљу. Овај пројекат базиран је управо на оживљавању наших банатских села. Михољске сусрете у нашој општини данас организујемо први пут, али надам се да ћемо се наредне године видети у још већем броју и у неком другом селу.Захваљујем се свм такмичарима, волонтерима, удружењима и МЗ Банатско Аранђелово који су допринели остварењу ове манифестације.

Отварајући Сусрете, проф др Зорица Васиљевић је навела да је крајем јула ове године Уредбом одлучено да се финансирају Михољски сусрети села у Србији, како би се, на тај начин, обогатио друштвени, спортски живот становника у селима и неговала традиција начина живота и културно  историјско наслеђе села. Укупан износ додељених средстава за ову манифестацију од стране Министарства и буџета Републике Србије износи, у првом конкурсу, 30,5 милиона динара и та средства су одобрена за 68 локалних самоуправа.

Одмах је било велико интересовање и ето и вашој локалној самоуправи су додељена средства, рекла је проф. др Васиљевић. – По свакој пријави се додељује максимално до 500 хиљада динара, а просечно је одобрено 456.500 динарапо пријави . По овом првом конкурсу учествује 961 село.Надамо се да ће ово бити традиционална манифестација, јер Министарство за бригу о селу организује ову манифестацију заједно са Националним тимом за  препород села. Свим учесницима желим успешан наступ, а такмичарима спортски дух

На стадиону ФК „Славија“ у Банатском Аранђелову, у културно уметничком делу програма наступили су фолклорни ансабли КУД-а „Банат“ и КУД-а „Тисађенеђе“ из Новог Кнежевца, као и Тамбурашки оркестар „Банатски валц“ из Кикинде. Чланице Актива жена из Банатског Аранђелова изложиле су своје рукотворине, а у оквиру „Игара без граница“ у разноразним надметањима такмичило се 80 учесника у осам тмова, из сваког села новокнежевачке општине по 10 чланова.

Више фотографија на званичној Фејсбук страници Општине Нови Кнежевац

BB69967F-62A0-4B0F-BF11-D62091BBD56C-1024x505.jpeg

 

Komentari (0)