БАДМИНТОН - НОВА СВЕТСКА МЕДАЉА ЗА ВИТМАН И ТОМИЋА

Михаjло Томић и Анђела Витман освоjили су сребну медаљу на ФЗ ФОРЗА Norwegian International 2022 и усписали нови историjски резултат српског бадминтона -

BASS_20221114_TomicVItman Norvegian International.jpg

На ФЗ Форза Norwegian International 2022, сениорском купу Светске бадминтон федерациjе нивоа Интернатионал Сериес, коjи jе од 10. до 13. новембра 2022. одржан у Сандефjорду у Норвешкоj, Михаjло Томић и Анђела Витман освоjили су сребрну медаљу у конкуренциjи мешовитих парова.

Осваjањем нове светске медаље, наjмлађи пар у ТОП 80 на светскоj ранг листи наставља са писањем нове историjе српског бадминтона. Ово jе прво финале у рангу такмичења Интернатионал сериес на коме су учествовали, а чињеница да jе Витман jош увек актуелна такмичарка у jуниорскоj категориjи, као и да jе Михаjло тек од ове године прешао у сениоре, чини оваj међународни резултат jош значаjниjим.

 Norwegian International_TomicVitman_finale.jpg

Томић и Витманова су турнир започели из главног жреба где су у другом колу савладали шведски пар Акселсон/Силвеноинен (2:1), након чега jе уследио четвртфинални меч против Норвежана Jонаса Остасела и Џули Абдусал где jе српски пар показао снагу торнада и меч решио резулататом 21:8, 21:13. Ништа мање одлучни нису Витман и Томић били ни у полуфиналу такмичења против пољског пара Виктора Трецког и Магдалене Свjерчињске, те су сjаjним потезима за 24 минута себи прокрчили пут у историjско финале ФЗ Форзе Норwегиан Интернатионал (21:14, 21:9). Први пут у историjи спрски пар нашао се на домак злата на светском купу овог ранга. На терену 2 у спортскоj хали “Jотунхаллен” приказана jе борба какву виђамо на великим престижним светским такмичењима међу далеко искусниjим играчима. Након изгубљеног првог сета (19:21) успели су Михаjло Томић и Анђела Витман да одрже психичку стабилност и ниво игре, те су резултатом 21:13 меч довели до трећег сета. Супарници из Француске Лукас Корве и Шарон Бауер искористили су мањак искуства српског пара и, ипак, успели да меч реше у своjу корист.

Репрезентациjа Србиjе имала jе jош jедног представника на овом међународном турниру у поjединачноj женскоj конкуренциjи. Актуелна државна првакиња Мариjа Судимац пласирала се у топ 16 играча ФЗ Форза Norwegian International 2022 савладавши у првом колу Швеђанку Сесилиjу Ванг (2:0), но заустављена jе у даљем такмичењу од Полине Бухрове из Украjине.  

Jош jедан одличан резултат у низу за Михаjла и Анђелу, коjи ће бити награђен њиховим новим великим померањем на светскоj ранг листи. Лично, jош више ме радуjе чињеница да све ово нису остварили са своjом апсолутно наjбољом игром и да постоjи огроман простор за напредак, а и да уз то да имаjу само 17 и 19 година. Похвалио бих и Мариjу Судимац коjа jе показала знаке враћања у стару форму. Све у свему, памтићемо турнир у Норвешкоj по лепим и позитивним стварима”, изjавио jе Милан Барбир, главни тренер репрезентациjе Србиjе.

Учешће репрезентациjе Србиjе на турниру у Норвешкоjи подржало jе Министарство омладине и спорта Републике Србиjе кроз обезбеђивање неопходне финансиjске подршке.

 

Београд, 14. новембар 2022. године                                                                            Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)