БАДМИНТОН: ЕП У КИJЕВУ КРОЗ ЛУПУ ГОРАНА JЕЛЕСИJЕВИЋА

НАШ НАJБОЉИ СУДИJА ГОВОРИ О НЕДАВНОМ ШАМПИОНАТУ СТАРОГ КОНТИНЕНТА У ПОJЕДИНАЧНИМ КОНКУРЕНЦИJАМА ЧИJИ JЕ БИО JЕДАН ОД АКТЕРА

Украjина jе од 27. априла до 2. маjа 2021. била домаћин jедног од наjjачих такмичења на Старом континенту – Европског првенства у поjединачним конкуренциjама. Наjбољи играчи и играчице Европе, међу коjима jе било и четворо српских репрезентативаца, нешто мање од недељу дана у Киjеву се борило за звање наjбољих континенталних такмичара. Међу актерима овог догађаjа био jе наjбољи српски судиjа, Горан Jелесиjевић, коjи jе од првог до последњег дана шампионата делио правду на теренима велелепног центра у главном граду Украjине. На почетку разговора Jелесиjевић истиче да jе учешће на Европском првенству у поjединачним конкуренциjама жељно ишчекивао годину дана.

 Goran Jelesijevic na EP u pojedinacnim konkurencijama.jpg

“Судиjски деби на овом такмичењу требало jе да имамо прошле године, али jе због пандемиjе вируса Цовид 19 оно било отказано. Тако сам годину дана са нестрпљењем чекао да “упишем” своjе прво учешће на Поjединачном првенству Европе за сениоре. Иако сам пре тога судио на Европским играма и неколико турнира сериjе БWФ 750 ово jе ипак наjзначаjниjе сениорско такмичење у моjоj досадашњоj кариjери. Наиме, титуле првака Европе су изузетно битне за све учеснике па самим тим и атмосфера на самом терену уме да буде изузетно узбудљива, истовремено и тешка”, каже на почетку Jелесиjевић.

Наjбољи српски судиjа “подвлачи” да jе и ово такмичење, на жалост, прошло у доброj мери у знаку пандемиjе вируса Цовид 19.

“Тестирања, процедуре, карантини, немогућност дружења с колегама, као и уживање у граду домаћину, били су саставни део и овог турнира, као и свих пре њега у последњих годину дана. Ипак, у таквоj ситуациjи можемо да будемо срећни да jе ово првенство, ипак, одржано. Бадминтон савез Украjине и Европска бадминтон конфедерациjа (БЕЦ) су се своjски потрудили да све протекне у наjбољем реду, али упркос свему било jе отказаних мечева услед позитивних тестова на Цовид 19”, напомиње Jелесиjевић и наставља да поjашњава компликоване процедуре на такмичењима услед пандемиjе – “За суђење на овом турниру, урадио сам укупно пет тестова на вирус, и то пре пута ПЦР, по доласку у хотел ПЦР, након истека 3 дана АНТИГЕН, пред финале АНТИГЕН и за повратак у Србиjу ПЦР. Надам се да ће ускоро вирус капитулирати, или макар бити близу томе, и да ће за нормално функционисање спортских манифестациjа бити довољне потврде о вакцинациjи. Уз све то, сасвим сам сигуран, врхунским спортистима ниjе лако да своj фокус усмере на терен”.

Jелесиjевић се дотакао и наступа српских репрезентативаца коjи су шампионат завршили у првим колима (Лука Милић – мушки сингл; Мариjа Судимац – женски сингл; Игор Бjелан и Андриjа Додер – мушки дубл).

“Жао ми jе што наши такмичари нису успели да пруже jачи отпор и прођу у касниjе фазе такмичења, али очекуjем да се и то деси наредних година”, био jе кратак Jелесиjевић осврнуши се и на остале актере турнира – “Наjвећа изненађења на шампионату приредили су Финац Кале Кољонен у мушком синглу, као и млади руски мешовити пар, Алина Давлетова, Родеон Алимов. Кале jе одиграо турнир живота и редом побеђивао фаворизоване противнике, да би положио оружjе тек у полуфиналу – Данцу Виктору Акселсену. Давлетова и Алимов су у своjим jуниорским данима харали Европом, али у сениорскоj конкуренциjи нико ниjе очекивао титулу првака Европе, иако су раниjе показали да умеjу да буду жесток противник наjбољим миксевима на свету, оваj резултат jе заиста неочекиван. У полуфиналу су савладали Изабел Хертрих и Марка Ламсфуса, коjи jе касниjе тог дана био тестиран позитивно на Цовид 19 и тако остао без заслуженог финала у категориjи мушког дубла”.

Jелесиjевић истиче да оно што jе до полуфиналног дана био прави празник бадминтона претворило се у ноћну мору за само неколико сати.

“Прво jе Марк Ламсфус, осваjач два одличjа, био тестиран позитивно на Цовид 19, а након њега jе позитиван био и Виктор Акселсен, изразити фаворит за титулу у мушком синглу. Jош неколико Данаца било jе позитивно претходних дана. Те ноћи, све судиjе jе изненадила порука да jе неко од нас позитиван и да сви морамо да останемо у своjим собама и сачекамо... На срећу, таj тест jе био лажно позитиван, узорак jе био контаминиран, а jа сам добио налог од главног судиjе да одем и урадим jош два у низу тестова на вирус, како бих могао да судим финале, а био сам изузетно срећан што сам имао прилику да будем на терену на jедном од само три одиграна финала”, рекао jе Jелесиjевић.

Иначе, титуле су освоjили Данац Андерс Антонсен у мушком синглу (без борбе у финалу), Шпанкиња Каролина Марин у женском синглу, Руси Владимир Иванов и Иван Созонов у мушком дублу, Бугарке Габриела и Стефани Стоева у женском дублу, те Руси Родион Алимов и Алина Давлетова у мешовитом дулбу (без борбе у финалу).

Jелесиjевић jе у Украjини имао и тренинг за судиjе, организован од стране континенталне конфедерациjе.

“Велика ми jе част што сам изабран да будем jедан од само седморо судиjа на овом тренингу, коjи jе служио да нас оцењивачи БЕЦ-а припремаjу за следећи корак у нашим кариjерама, а то jе светска БWФ лиценца. Свен Сере из Белгиjе и Ирис Метспалу из Естониjе су нас пажљиво посматрали како судимо и добили смо доста коментара и савета. Од Свена сам, као од jедног од наjискусниjих активних судиjа, добио доста савета у вези са контролом меча, а од Ирис о презентациjи и важности тога како на терену изгледам и звучим. Изузетно драгоцено искуство, морам признати. Покушавао сам да применим добиjене савете у току турнира и прилично сам задовољан како сам обавио посао у четвртфиналу мушког дубла и полуфиналу микса. Требаjу ми jаки мечеви. Како бих напредовао, требаjу ми играчи коjе ниjе лако контролисати на терену, незгодне и напете ситуациjе. Надам се да ћу ове године бити у прилици да судим неки од наjjачих БWФ турнира, да ће општа ситуациjа са пандемиjом да нам то дозволи и надам се да ће полако све кренути да се враћа у нормалу”, напомиње Jелесиjевић.

На краjу наjбољи српски судиjа се захвалио Бадминтон савезу Србиjе што га подржава у његовим настоjањима да буде што бољи.

“Без велике подршке Бадминтон савеза Србиjе не бих стигао до овде у моjоj судиjскоj кариjери. Поред БАСС овом приликом се захваљуjем организаторима турнира, БЕЦ, Бадминтон савезу Украjине, свим колегама, техничким званичницима и свим волонтерима, без коjих оваj турнир не би био тако добро организован. Такође, велико хвала свим медицинским радницима коjи су радили на самом турниру, као и на тестирањима, а посебну захвалност желим да изразим дивним људима из Завода за спорт и медицину спорта Републике Србиjе, коjи су ту увек за нас”, закључуjе Jелесиjевић.

 

Београд, 11. маj 2021.                                                                                    Бадминтон савез Србиjе

Tagovi

Komentari (0)