Београдска филхармониjа за jеднакост

Заjедно са диригентом Даниjелом Раjскином, Београдска филхармониjа припрема концерт под називом “За jеднакост”, у петак 22. децембра (Коларац, 20:00). Као солисткиња наступа виолинисткиња Александра Конунова, а на програму су дела Едварда Елгара, Макса Бруха и Еjми Бич.

bgf, konunova, rajskin, foto m.djokovic.jpgФото: Марко Ђоковић

Поред репертоарских стандарда, у jубиларноj сезони Београдска филхармониjа представља и дела коjа су куриозитет на светским концертним сценама. Главни гостуjући диригент Даниjел Раjскин београдскоj публици премиjерно представља Галску симфониjу америчке композиторке и пиjанисткиње Еjми Бич. Она jе живела и стварала краjем 19. и почетком 20. века, и у историjи класичне музике jе остала забележена као прва жена композитор коjа jе  остварила успешну кариjеру, са делима коjа су током њеног живота изводили наjвећи амерички оркестри. Галска симфониjа jе прво симфониjско дело коjе jе компоновала и издала jедна Американка, са мотивима коjи су засновани на jедноставним старим енглеским, ирским и шкотским мелодиjама. 

Програм заокружуjе Елгарова увертира Земља Дембелиjа, у коjоj се на живописан начин приказуjе живот Лондона у едвардиjанско доба, и Бруховом Шкотском фантазиjом. Солисткиња Александра Конунова jе добитница неколико наjвећих признања, међу коjима се издваjаjу прве награде на Међународном такмичењу Чаjковски и Jозеф Jоаким, након чега jе наступала са неким од наjпознатиjих диригената и ансамбала широм Европе. Улазнице за оваj концерт су распродате, а карте за стаjање биће у продаjи сат времена уочи наступа, односно од 19ч на благаjни Коларца.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)