Београдска филхармониjа стигла у Кину

Мехта: Сигуран сам да ће Филхармониjа са Jарвиjем имати фантастичан успех у Кини

 prva proba bgf u dvorani u Sijanu, foto N.Pleskonjic.jpg

Београдска филхармониjа jе стигла у Кину, у град Сиjан где jе под палицом чувеног маестра Немеа Jарвиjа имала прву пробу у импресивноj дворани новог Центра за културу и уметност „Поjас и пут“.  Концертом коjи jе заказан за 8. новембар, Београдскоj филхармониjи jе указана велика част да свечано отвори велелепан уметнички комплекс и започне турнеjу по Кини у знаку међународне промоциjе стогодишњице оркестра.  

Са симболичним почетком у граду из кога jе кренуо чувени Пут свиле, Филхармониjа ће заjедно са маестром Немеом Jарвиjем прослављати век свога поноса у врхунским дворанама Веjфанга, Пекинга и Шангаjа. Легендарни диригентски бард, представник музичке династиjе Jарви, наступао jе са Београдском филхармониjом 1967, 1969 и 1973. године, а са филхармоничарима коjи данас чине оркестар jе већ на првоj проби остварио одличну везу.

„Веома се радуjем поновном сусрету са вашим оркестром и то након педест година! Памтим наступе у Београду коjих jе било три колико се сећам и срећан сам што имамо поново прилику да се видимо у овоj посебноj прилици“, рекао jе маестро Jарви, поздравивши оркестар на почетку пробе. 

Маестро Jарви предводи Београдску филхармониjу на турнеjи по Кини уместо Зубина Мехте коjи jе морао да откаже наступе из здравствених разлога:

„Дубоко жалим што сам морао да откажем турнеjу са Београдском филхармониjом са коjом сам недавно наступио у Београду поводом стогодишњице оркестра и био импресиониран њиховим квалитетом. Први наступ у моjоj кариjери био jе са овим оркестром пре 65 година и од тада му се редовно враћам. Препоручио сам Филхармониjу за турнеjу по Кини не само због наше везе, већ због изузетног нивоа оркестра. Веома сам захвалан дивном маестру Jарвиjу што ће преузети моjе концерте jер га веома добро познаjем и знам да ће имати фантастичан успех у Кини“, речи су подршке коjе jе упутио велики Мехта.

Прилика да одржи инаугурациони концерт у дворани у Сиjану, огромна jе привилегиjа за Београдску филхармониjу чиjи ће се наступ уписати као први у историjи Центра за културу и уметност „Поjас и пут“, опредељеног искључиво за наjвише уметничке стандарде. Дан након филхармониjског концерта, церемониjа отварања се наставља уз шоу коjу потписуjе чувени редитељ Џанг Jимоу, аутор спектакуларног отварања и затварања Олимпиjских игара у Пекингу 2008. године.

 

Jелена Милашиновић

 

Tagovi

Komentari (0)