АТЛЕТИКА - Србиjа jе земља љубави

Кад се споjе младост, воља, жеља, квалитет, енергиjа и у свему томе  моменат да jе одавно осетио сласт великог триjумфа, да jе потврђени шампион, онда jе будућност нешто што се зове његовим именом. Темеље коjе на новом пословном задатку свакодневно трасира су са jасном визиjом, имаjу слику коjа обећава велика дела у временима коjа нам следе.

 Emir Bekric.jpg

У краљици спортова његово име заувек ће носити префикс шампион. Специjалиста за трке на 400 метара са препонама, национални рекордер, осваjач медаља на светском и европском првенству, 31 – годишњи Емир Бекрић спрема се за изазов кариjере, сада из друге позициjе. Срчани, скромни, са осмехом вечитог дечака, атлета коjи jе на Светском првенству у Москви на отвореном 2013. освоjио за Србиjу бронзу у дисциплини 400 м препоне, са резултатом 48.05 оставивши светску елиту иза своjих леђа, већ две године предано ради на месту помоћног савезног селектора Србиjе за млађе категориjе и као атлетски тренер.

Искуство и знање коjе иза себе има jедан од наjбољих српских атлетичара икада су jедно од његових наjjачих оружjа у новом професионалном позиву, као и способност да сав своj квалитет зна на прави начин да пренесе новим такмичарима.

 

“Jош пре него сам одлучио да се пензионишем и заувек кажем збогом такмичарском погону, знао сам да ће моj животни пут и даље ићи истим стазама, да ће атлетска стаза бити моjа свакодневница као што jе била и претходне 22 године. Jер зашто излазити из онога у чему си скоро цео живот, из онога што jе обележило твоjу младост и период живота на коjи ћеш заувек бити поносан, из онога што познаjеш до сржи, а да си уз то спреман да све оно што си доживео, прошао, искусио пренесеш на оне коjи долазе, коjи са истим жаром “кидаjу стару” као што сам и jа чинио две децениjе. Одмах сам себе пронашао у тренерском позиву, изузетно ми приjа и осећам се као да сам у новом поглављу живота у коме ће се поновити шампионски дани коjе сам већ искусио у претходном” – обjашњава Емир Бекрић.

 

Московска ноћ, jедини белац у финалноj трци светског шампионата, на краjу бронза и почасни круг са српском заставом око врата, заувек ће бити инспирациjа младим снагама српске атлетике коjе долазе и синоним звезде са вечним сjаjем. Емиру ће московска чаролиjа остати наjсрећниjи тренутак пребогате кариjере.

 

“Са 22 године, уз мукотрпан рад, одрицања, свакодневне спартанске задатке стигао сам те ноћи на Олимп. Заувек ћу бити поносан на све што сам учинио и остварио уз помоћ родитеља, тренера, пре свега тренера Мирjане Стоjановић коjа jе из мене као активног спортисте извукла сав потенциjал и квалитет и гурнула ме у то шампионско небо. Иако кариjера спортисте увек има две стране медаље, ону блиставу када оствариш сањани резултат, тако и онаj болни када те повреде гурну у провалиjу из коjе се не назире излаз, увек треба наставити веровати и ићи путем коjи си поставио испред себе. Изабрао сам нову мисиjу и максимално сам посвећен да сву своjу енергиjу и знање пренесем и усадим у децу коjа су будућност српске атлетике, да заjедно идемо ка новом звезданом небу. Уверен сам да нам време испред нас доноси нове златне странице српске атлетике, а потврда томе су наши млади шампиони у коjима видим оно што jе мене увек водило и покретало, што ме и дан данас покреће, а то jе непресушна љубав према према овом спорту” – истиче Бекрић.

У анале jе отишао и тренутак пред сам почетак трке када jе фломастерима на руци исписао: „Србиjа земља љубави“ и показивао камерама пред старт. 

“Да, Србиjа jе земља љубави. Увек сам то тврдио и тако ће остати док сам жив. Нас покреће емоциjа, страст, брижни смо и племенити, то смо ми. Уз све то краси нас и невероватна храброст и гениjалност на коjима нам завиди цео свет. Кажу како тако малоброjни, а толика спортска сила, па све што jе jединствено на овоj планети присутно jе у малим количинама, ми смо та ризница наjвећих вредности” – каже Бекрић.

Баждарен за велике задатке и велика дела, нови професионални изазов за помоћног савезног селектора Србиjе Бекрића биће долазеће Светско првенство у атлетици у дворани коjе ће бити одржано у београдскоj Арени од 18. до 21. марта 2022. године.

“Са великом радошћу дочекуjемо смотру наjбољих атлетичара света код нас у Београду. Биће то празник за све нас, како атлетске раднике тако и поклонике овог спорта коjи jе базични и без чиjег jасног присуства нема темеља за друге спортове. Сви смо поносни на чињеницу да ће за два месеца у нашоj спортскоj лепотици гостовати планетарне звезде краљице спортова, да ће то бити наjвећи спортски догађаj икада у нашоj земљи. Србиjа има своjе младе снаге и наде са коjима се ради свакодневно и од коjих очекуjемо бљесак под рефлекторима Арене. Као и свако Светско првенство, тако и ово донеће велику конкуренциjу, сваки секунд ће бити важан, али као што други раде и маштаjу о медаљама, тако то чинимо и ми и веруjемо у сjаjан резултат репрезентациjе Србиjе на СП 2022” – закључио jе српски атлетски ас Емир Бекрић. 

Бекрић jе и млађе jуниорски рекордер Србиjе у дисциплини 110 метара са препонама (резултат 14.20 постигнут 2008). На Европском првенству за млађе сениоре 2011. у Острави jе освоjио бронзану медаљу. На Летњоj универзиjади у Шенџену исте године jе у полуфиналноj трци оборио државни рекорд стар 23 године на 400 метара са препонама временом од 49,55 секунди. Касниjе jе у финалу заузео шесто место. На Европском првенству у Хелсинкиjу 2012. године jе освоjио сребрну медаљу у трци на 400 метара са препонама коjу jе истрчао за 49,49 секунди. На оваj начин Бекрић jе постао први српски атлетичар коjи jе освоjио медаљу на Европским првенствима на отвореном. У полуфиналноj трци Бекрић jе оборио национални рекорд са 49,37 секунди. Учествовао jе на Медитеранским играма у Мерсину 2013. и победио постигавши, рекорд Медитеранских игара и нови национални рекорд 48,83 секунде. Недуго затим учествовао jе и на Европском првенству за млађе сениоре у Тампереу, где jе са временом од 48,76 освоjио злато и поставио нови државни рекорд.

Исте године jе на светском првенству у Москви, поставио државне рекорде у полуфиналу и финалу, као и наjбоља времена сезоне за такмичаре из Европе, дошавши до бронзане медаље.

То jе наш Емир Бекрић, шампион и атлета коjим ћемо се увек поносити!

Tagovi

Komentari (0)