АТЛЕТИКА - Ангелина Топић лидер светске листе у скоку увис

Где родитељи стадоше, она jе продужила, jер крв ниjе вода!  Шампионски гени, спортски миље у коме jе рођена, атлетска борилишта на коjима jе направила прве кораке живота учинили су да “краљица спортова” буде њено животно опредељење, да рано досегне светски врх и осети сласт шампионског постоља. Трострука jуниорска шампионка Србиjе са своjих 16 лета и резултатом 189 цм у скоку увис Ангелина Топић заузима лидерску позициjу на светскоj ранг листи у њеном узрасту и jедна jе од наjвећих младих нада српске и светске атлетике.

 Angelina Topic (1).jpg

Наjслађи тренуци великих спортских шампиона су управо они када њихови наследници не само крену њиховим стопама, већ надмаше славне родитеље на том њиховом професионалном путу. Задатак ни мало лак, задатак коjи већину оптерећуjе, ставља огроман притисак и терет на леђа детета, али не и за наследницу Драгутина и Биљане Топић. Отац jе осваjао Европска првенства у Сплиту и Стокхолму 1990. и 1996. године, злато и на Светском jуниорском у Пловдиву 1990. и Универзиjади 1995, jедан jе од наjбољих српских атлетичара свих времена, од 1993. године држи државни рекорд скоку увис са прескочених 2,38 м, чиме дели 15. место на ранг листи наjбољих скакача увис свих времена, био jе четврти Олимпиjским играма у Атланти, маjка jе државна рекордерка у троскоку, а заjедно су учинили да Србиjа има атлетски драгуљ о коме ће се тек причати и писати, на чиjи “небески скок” ћемо сви чекати и заjедно са њом веровати у олимпиjско злато.

Изабрала jе да лети своjом путањом, да помера границе са лакоћом, пише сопствену причу коjа толико личи на очеву, а ипак jе само њена и jединствена.

Каква су ти очекивања у овоj сезони?

“Наjпре, волела бих да, с обзиром на колико мислим да сам спремна, осврнувши се на сав уложен труд и време у протеклим месецима, одбраним постигнуте резултате и опробам на неким новим висинама. До краjа године желела бих да остварим jос таj неки дечиjи сан лествице коjа остаjе на 190цм” – кроз осмех почиње причу бриљантна Ангелина Топић.

Angelina Topic (2).jpg

Србиjа ће имати прилику да гледа млади бисер светске и домаће атлетике у дисциплини скок увис на митингу коjи ће бити одржан под сводовима београдске Арене 7. марта 2022, коjи ће окупити сам крем светске атлетике и бити контролно такмичење уочи старта светског шампионата у нашоj престоници.

“Неизмерно се радуjем такмичењу 7. марта у Арени. Наћи се међу светским асовима на истом борилишту jе нешто што инспирише, мотивише, ствара позитивну трему. Изаћи ћу и борити се за максималан исход као и увек и надам се да ће моj резултат бити за понос, то ми jе задатак и радићу на остварењу оног што сам себи зацртала” – истиче 16 – годишња српска шампионка Ангелина.


Да ли су твоjа инспирациjа и звезде водиље у професиjи коjу си изабрала, твоjи родитељи и колико си начила од њих?

“Наравно, више сам него захвала што их имам као пре свега незаменљиву подршку у свему што радим. Драго ми jе што на своjоj страни имам некога ко своjе искуство може да подели са мном и олакша ми неке неизбежне препреке на коjе наилазим у свету спорта. Због њих сам ипак и заволела ово чиме се бавим, чак и пре него што сам се и сама прикључила”.

Коjи су круциjални савети коjе си до сад добила?

“Да било шта што радим има смисла само ако jе то нешто што волим”.

Да ли сматраш да можеш да надмашиш успехе родитеља?

“Не видим у њима конкуренте, не волим да поредим моjе успехе са успесима моjих родитеља, они су сами написали своjе приче, и jа своjе сада проживљавам”.

Колико jе тежак, а уjедно и леп позив коjи си изабрала у животу (бављање атлетиком)?

“У атлетици непрестано се боримо сами са собом и ради напретка морамо излазити из зоне комфора. Мислим да без обзира на све потешкоће и бариjере коjе су пред нама, оно што се налази иза њих вредно jе сваке муке коjа нас сусреће.  Jа сам у овом спорту као и многи, пронашла себе, и не могу се замислити у било чему другом. Наjлепше моменте мог живота проживела сам управо  због атлетике, мени наjдраже људе упознала сам бавећи се овим и из дана у дан све више сам сигурна да сам изабрала прави пут”.

Колико дневно пута и сати тренираш?

“Када ниjе припремни период, тренирам jедном дневно, наjчешће око сат и по, пет до шест пута недељно”.

“Да ли си поносна на то што jе Србиjа домаћин планетарног шампионата света у дворани?

“Драго ми jе што ће се jедан од наjвећих светских догађаjа одржати управо у нашоj земљи. Имамо прилику да се боље упознамо са атлетским звездама целе планете и дамо им подршку са наших трибина”.

И за краj, да ли сањаш наступ на Олимпиjским играма у Паризу 2024.године?

“Никако не могу да прихватим чињеницу да нам се Париз оволико приближио. Како пролази време све више имам осећаj да оне не мораjу бити само сан, али ко зна, свашта се промени у две године, видећемо” – закључила jе Топићева.

Tagovi

Komentari (0)