АТЛЕТИКА - СВЕТСКА РЕКОРДЕРКА АГЕНС ГЛЕДА КА БЕОГРАДУ

 

Звезда до звезде, планетарни рекордери краљице спортова у трци коjу jе наjтеже победити, крос буржоазиjа, суви квалитет и сва раскош ове спортске дисциплине коjа оставља без даха. Светски шампионат у кросу 30. марта 2024. одржаће се у престоници Србиjе. У борби са временом, стазом и самим собом видећемо на делу и светску рекордерку на 10000 метара, Кениjку Agnes Jebet Ngetich.

IMG_7204.PNG

Кениjска тркачица на дуге стазе рођена jе 23. jануара 2001. Освоjила jе две медаље на Светском првенству у кросу 2023. коjе jе одржано у Аустралиjи, бронзу у сениорскоj трци и екипно злато. У jануару 2024. поправила jе светски рекорд у трчању на 10 км у Валенсиjи за 28 секунди са временом 28:46 у конкуренциjи мешовитих парова. Ако се по jутру дан познаjе, тако и по старту такмичарске године може да се наслути остатак сезоне за Агнес.

Пред вратима смо Светског првенства у кросу 2024. Коjа су Ваша очекивања и коjи резултат циљате у трци?

“Надам се да ćу имати сjаjан резултат и проćи кроз Кениjску трку коjа претходи Светском првенству у кросу у Београду, а када стигнем у српску престоницу даćу све од себе да побољшам бронзу са Батхурста 2023”.

Какав jе био период такмичарске 2023, какви су резултати и да ли сте задовољни постигнутим?

“Била jе то свеукупно тешка година, коjа jе почела на високом нивоу, бронзаном медаљом на Светском шампионату у кросу у Аустралиjи. Очекивала сам пласман у првих пет, подиjум jе био могуć и драго ми jе што сам успела. Након што сам ушла у тим Кениjе на 10.000 м за шампионат у Будимпешти, осеćала сам се разочараном учинком, пошто сам услед проблема са стомаком остала без енергиjе дан пре финала на 10 000 м. Уследила су два сломљена срца на 10 км, jер Светски рекорди само за жене на 5К и 10К из Брашова нису сертфиковани због краће стазе од 25 метара, а у Лилу на 10 км сам се суочила са неповољним временом. Тренираjуćи за време мање од 29 минута, истрчала сам 29:24 у Брашову и 29:26 у ветровитом и хладном Лилу, а знала сам да имам светски рекорд у себи, зато jе и дошло до разочарења jер ниjе стигао жељени резултат. Након свега тога Валенсиjа и рекорд на 10К у jануару 2024. су  ми веома важни”.

Какав jе план у наставку сезоне, на коjим такмичењима ћете учествовати и шта jе краjњи циљ у 2024?

“Корак по корак… Надам се да ćемо се квалификовати за Светско првенство у кросу у Београду овог марта и да ćемо тамо добро трчати. Дуга сезона jе пред нама – Олимпиjска година!”

 

Ваша спортска кариjера jе изузетно садржаjна и богата. Шта jе основни постулат да спортиста буде у такмичарскоj форми толики низ година и да направи све оне рекорде коjе сте Ви поставили и направили?

“Почела сам са потпуно професионалним усавршавањем 2022. године, када сам завршила средњу школу и када сам се преселила из области Камвосор у Итен у Кениjи. Веруjем да моjе време тек долази, jер се таленат и напоран рад спаjаjу и исплате”.

Каква су улагања у спорт, у атлетику у Кениjи, какви су услови за рад и напредовање спортиста, атлетичара у овоj земљи коjа jе симбол светских резултата у атлетици?

“Млади спортисти и спортисти у развоjу суочаваjу се са огромним изазовима – исхрана, смештаj, тренинг, спортска опрема, медицина… Толико талената не успева због тешких услова и среćна сам што имам подршку Икаика Спортс (моj менаџмент) и Adidas Running од 2016, jош од школских дана. Била сам стрпљива, фокусирана на школу и трчање колико сам могла у околностима и ни са чим нисам журила. Захвална сам што сам повезан са “Тироповим анђелима”, организациjом коjу су основали кениjски спортисти и породица покоjне Агнес Џебет Тироп, коjа се у бори против родно заснованог насиља. Надамо се да ćемо заjедничким напорима донекле олакшати пут следеćоj генерациjи”.

Шта мислите да jе неопходно урадити како би се свест о бављењу спортом у свету подигла на виши ниво, jер живимо у време видео игрица, телефона, отуђености?

“Морамо да пренесемо спорт људима, а не да чекамо да људи дођу у спорт. Спорт треба да буде приступачан, забаван, инспиративан, покретан заjедницом”.

Када сте се осећали наjлепше и били срећни оствареним резултатом?

“Наjвише лепоте налазим у тренинзима, у дружењу са саиграчима, у шалама током купања у леду, седењу на сунцу, уморна од тренинга и после великог оброка. Ту jе за мене наjвише лепоте и са резултатима коjи долазе након периода изазова, раста, решавања проблема. Све то долази са чврстом вером као хришćанином и са jеванђељским песмама у срцу и уму” – закључила jе светска рекордерка на 10000 м Кениjка Agnes Jebet Ngetich.

 

Tagovi

Komentari (0)