Advanced Micro Devices

 profilna-min.jpg

 

 

 

 

 

 

Aутор текста: Драган Милошевић

Ryzen ускоро и у мобилним телефонима ?

Од како је на интернету процурела вест да AMD планира уградњу Ryzen процесора у мобилне телефоне страсти на мрежи се не смирују. Наводно, нови чип ће бити израђен у 5nm технолигији са 5G повезивањем на мрежу и то уз помоћ интегрисаног Mediatek 5G UltraSave модема који ће подржавати две SIM картице.

amd ryzen mobile-min.jpg

„Ryzen C7“ ће бити процесор са 8 језгара различите архитектуре и то : два Gaugin Pro  језгра на основу ARM-ових недавно најављених Cortex X1 језгара која раде на 3GHz упарених са два језгра заснованих на Cortex A78 који раде на 2.6 GHz и четири језгра нижег радног такта, заснованих на Cortex A55 који раде на 2 GHz. 

Што се графичког решења тиче, „Ryzen C7“  ће наводно имати RDNA које су AMD и Samsung припремали још 2019. године и који је рецимо много бржи од Adreno 650 чипова који се налазе у најскупљим мобилним телефонима попут  Samsung Galaxy S20. 

Можете ли да замислите ту комбинацију Ryzen процесора са LPDDR5 RAM меморијом, RDNA графичким чиповима и 2К екранима на 144Hz ? 

ryzen na mobilnim telefonima-min.jpg

Qualcomm, Samsung, Mediatek, и Huawei HiSilicon су међу највећим произвођачима чипова за паметне телефоне  таблете. Постоје и мање компаније попут Rockchip које се труде да се такмиче, а сада се изгледа AMD спрема да уплови и у ове воде.

Tagovi

Komentari (0)