5. Dead Lake фестивал хорора и вина на Палићу

Под слоганом „У земљи хорора и вина“ од 14. до 16. новембра у биоскопу Абазиjа на Палићком jезеру одржаће се пети по реду Dead Lake фестивал хорора и вина током кога ће публици бити представљена разноврсна селекциjа истакнутих  дугометражних и краткометражних жанровских остварења.

 Deathcember_poster.jpg

Посебан куриозитет ове године jе премиjера филма „Deathcember“, узбудљивог омнибуса од 24 приче са наjразличитиjим идеjама, стиловима и наративним форматима коjе се баве мрачном страном божићне празничне сезоне. Међу редитељима коjи долазе из различитих земаља су и аутори из Србиjе Лазар Бодрожа (Ederlezi Rising) и Милан Тодоровић (Зона мртвих, Мамула). Они ће заjедно са глумицама Наби ТангТамаром Радовановић и Хелен Бабић, коjе играjу у домаћем сегменту филма, представити ово jединствено остварење. У разговору ће учестовати и Џулиjан Ричардс, аутор сегмента „Bad Santa“, коjи jе и гост овогодишњег Деад Лаке фестивала.

 

Ричардс jе цењени велшки редитељ, сценариста и продуцент, двоструки добитник Златног Мелиjеса, заjедничке награде коjу додељуjу сви фестивали фантастике jедном годишње за наjбољи европски хорор или филм фантастике. Ову награду jе добио за дебитантско остварење „Darklands“ (1996) коjе ће публика имати прилику да погледа на фестивалу, као и његов нови филм „Реборн“, савремену франкенштаjнску причу о мртворођеноj девоjчици коjу jе оживела електрична олуjа.

 

На Деад Лаке фестивалу биће приказан и jедан филм за коjи jе потребно потписати пристанак како би се ушло на проjекциjу! Реч jе о хорору „Antrum: The Dealiest Film Ever Made“ коjи се сматра уклетим и веома мали броj људи коjи га jе видео и преживео, тврди да ово заиста ниjе обичан филм, као и да су се током проjекциjе дешавале „чудне ствари“. Према легенди, филм jе снимљен 70-их у Калифорниjи, а jедину jавну проjекциjу имао jе 1988. године у Будимпешти где се проjекциjа завршила трагедиjом. Веруjе се да jе заувек уништен, али копиjу филма пронашли су 2014. године Мицхаел Лаицини и Давид Амито, обожаваоци ундергроунд филма. Они су одлучили да га поново доведу у свет, снимивши 15-минутни документарац коjи прати филм.

 

Фестивалска публика имаће прилику да погледа и ново остварење чувеног немачког редитеља, сценаристе и глумца турског порекла, Фатиха Акина „Златна рукавица“ (The Golden Glove), хорор о сериjском убици коjи сеjе страх међу становницима Хамбурга почетком седамдесетих година прошлог века.

Dead Lake HorrorWine Festival_plakat.jpg 

У програму се издваjа и црна комедиjа „Проклетство Валбурге“ (The Curse of Valburga) у режиjи Томажа Горкича, аутора чувеног хорора „Идила“, проглашеног за наjрадикалниjи словеначки филм. У новом филму он се враћа некоректноj црноj комедиjи у духу сочних сласхер класика из седамдесетих и осамдесетих година.

 

На великом платну биће приказан и филм „Лов“ (Prey) редитеља Френка Калфоуа о авантури милениjалца Тобиjа коjи после губитка вољене особе почиње проблематично да се понаша, а фестивал почиње са сатиричном зомби комедиjом редитеља и сценаристе Предрага Личине „Последњи Србин у Хрватскоj“, добитнику пет „Златних арена“ на Филмском фестивалу у Пули (женска улога, сценографиjа, костим, маска, режиjа).

 

Селектор фестивала Милан Тодоровић у програм jе уврстио и вишеструко награђивани кратки филм „Малишан“ у режиjи Данила Бећковића, по сценариjу Димитриjа Воjнова, затим „Видећеш вечерас“, краткометражно остварење Момира Милошевића (аутор успешног филма Отворена) и „Последњи путник“ у режиjи Jанка Ђурића, кратки научно-фантастични филм о девоjци коjа се бори за опстанак у опустошеном граду пуном канибала.

 

Фестивал прати и музички програм. Тако ће у петак, 15.11. наступити jедан од наjенергичниjих бендова у Србиjи, панчевачки ИСКАЗ, препознатљив по социjално и психолошки ангажованим текстовима и музичком стилу коjи jе фузиjа хип хопа, фанка, хард рока и сличних праваца коjи поjачаваjу поруке о бунту и позиву на буђење. 

 

Dead Lake Horror&Wine Фестивал се одржава од 2015. године у реновираном биоскопу Абазиjа из 1925. године на Палићком jезеру надомак Суботице. Поред изузетних жанровских филмова, оваj фестивал jе и прилика да се ужива и у наjквалитетниjим винима из винариjе „Подрум Тошићи“ коjи jе традиционални партнер фестивала.

 

Фестивал организуjе продуцентска кућа Арт&Попцорн уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србиjе и града Суботице.

 

* * *

 

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА

 

четвртак, 14.11.

 

19.00 ПОСЛЕДЊИ СРБИН У ХРВАТСКОJ 

Гости: продуцент филма Мирослав Могоровић (оснивач и директор Деад Лаке фестивала хорора и вина) и маскер Мирослав Лакобриjа

 

20.30 ВИДЕЋЕШ ВЕЧЕРАС

Гост: редитељ филма Момир Милошевић

 

21.00 THE CURSE OF VALBURGA

Гости: редитељ филма Томаж Горкић и продуцент Неjц Сае

 

23.00 ANTRUM: THE DEADLIEST FILM EVER MADE 

*За оваj филм неопходно jе потписати пристанак како би се ушло на проjекциjу!

 

 

petak, 15.11.

 

17.00 PREY (ЛОВ)

режиjа: Franck Khalfoun

 

19.00 THE GOLDEN GLOVE (ЗЛАТНА РУКАВИЦА)

режиjа: Fatih Akin

 

21.15 REBORN

Gost: reditelj Džulijan Ričards

 

23.00 КОНЦЕРТ – ИСКАЗ

Наступ jедног од наjенергичниjих бендова у Србиjи. Бенд из Панчева jе познат публици по свом jединственом музичком и визуелном изразу. 

 

 

субота, 16.11.

 

18.00 DARKLANDS

Гост: Џулиjан Ричардс

 

19.30 Кратки филмови 

МАЛИШАН

Гост: Данило Бећковић, редитељ филма

 

ПОСЛЕДЊИ ПУТНИК

улоге: Слобода Мићаловић, Горан Шушљик, Jована Миловановић, режиjа: Jанко Ђурић

Гости фестивала биће аутори филма – студенти друге године ФТВ продукциjе на ФДУ.

 

20.00 DEATHCEMBER

Гости: редитељи Џулиjан Ричардс, Милан Тодоровић и Лазар Бодрожа, Dominic Saxl, креатор, главни продуцент и jедан од редитеља антологиjе „Deathcember“, глумице Наби Танг, Тамара Радовановић и Хелена Бабић

 

23.00 ЖУРКА – DJ Tamara

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)