17. Слободна зона - Емотивни сусрети са публиком

За многе филмске ауторке и ауторе из целе Европе овогодишња Слободна зона, коjа се у Београду, Нишу и Новом Саду одржава од 4. до 9. новембра, протиче у знаку првих путовања од почетка пандемиjе, поновних сусрета са публиком, али и упознавања са српским градовима и културом.

Тако jе италиjански редитељ Роберто Салинас, аутор филма „Плесач са Кубе”, од почетка панедемиjе први пут напустио Италиjу тек сада, да би краjем прошле седмице дошао на Слободну зону. Представљаjући филм, у разговору са медиjима и публиком открио jе да се филмска екипа jош увек ниjе у целости окупила од завршетка снимања, иако jе филм обишао броjне фестивале широм света.

Fredrik Gerten na razgovoru nakon filma Zlato Johanesburga (Foto Tanja Drobnjak) 01.jpg 

Награђивани редитељ Фредрик Гертен представио jе на Слободноj зони своj нови филм „Злато Jоханесбурга”, инсистираjући да присуствуjе проjекциjи, заjедно са гледаоцима коjи су у великом броjу дошли на његов филм. Разлог jе jедноставан - ово jе први пут да jе Гертен имао прилику да погледа филм заjедно са публиком, иако jе до сада „Злато Jоханесбурга” обишло више фестивала.

„Када имате премиjеру филма усред пандемиjе, то за многе ауторе значи да никада неће упознати филм са публиком. На неки начин, то jе као да добиjете бебу, а да jе не видите. Не знам, чудан jе осећаj, признаjе Гертен. „Премиjера обично подразумева да своj филм предаjете публици. Када снимате или монтирате, много времена проведете са филмом, веома сте му близу и потребно jе неко време раздвоjености, да га пустите да оде, али са овим филмом имам осећаj као да jе нека изгубљена беба и драго ми jе да сте дошли у оволиком броjу и хвала вам на томе.”

 Damir Markovina, autor filma Čekaj me (Foto Natalia Novikova).JPG

Хрватски глумац и редитељ Дамир Марковина представио jе на Слободноj зони своj редитељски подухват, дирљиво остварење „Чекаj ме”. Марковини jе ово први пут на Слободноj зони, а представљање филма у ДКЦ-у имало jе емоциjу због jош jедног разлога.

„Велико ми jе задовољство представити филм баш овђе, мало мање од два километра од саме локациjе на коjоj jе сниман”, открио jе он, додаjући да jе Слободна зона био његов први избор. „Фестивал има одличну репутациjу у Хрватскоj. Када сам размишљао о приjави свога филма на београдске фестивале - и због теме и локациjе, било ми jе jако стало да филм има београдску премиjеру баш на Слободноj зони. 

Марковина jе остварио и мању улогу у филму „Мурина”, па jе тако његово прво поjављивање на фестивалу двоструко значаjниjе. Његова колегиница, млада хрватска глумица Грациjа Филиповић, звезда поменутог филма, присуствовала jе српскоj премиjери „Мурине”. Са овим филмом jе први пут отпутовала у Кан, где jе успешно одржана светска премиjера коjу су такође обележиле пандемиjске околности. „Мурина” jе Грациjи донела и прво путовање у Београд, где се радо одазвала позиву да учествуjе на фестивалу - и први пут посети српску престоницу.

„Први пут сам у Београду и jако ми се свиђа, баш jе предиван град”, наводи Филиповић. „Веома ми jе жао што не могу дуже остати да обиђем неке ствари, али мислим да ћу се свакако вратити.”

Албански редитељ Ардит Садику такође jе први пут посетио Београд захваљуjући овогодишњоj Слободноj зони. Он jе овом приликом представио филм „Слободним стилом за Монтенегро”, коjи говори о Тонину Ђиниjу, човеку коjи jе краjем осамдесетих, бежећи пред режимом Енвера Хоџе, пливао Jадраном из Албаниjе за Jугославиjу. Занимаjући се за трагове Jугославиjе ка коjоj jе пливао Тонин, Ардит jе своj први боравак у Београду искористио како за упознавање града, тако и за уживање у филмовима из целог света, коjе jе наjзад могао да гледа на великом платну. 

 Svetlana Rodina na razgovoru nakon filma Izgubljeno ostrvo (Foto Tanja Drobnjak).jpg

За Светлану Родину, редитељку филма „Изгубљено острво” ово jе био други долазак у Београд, али, како каже, у питању jе „прва права посета”.

„Много ми се свиђа град. Можда jе то само први утисак, коjи уме да буде варљив, али Лоран и jа много путуjемо и не оставља вам сваки град баш овако добар први утисак. Осећам се овде тако опуштено, људи делуjу опуштено и љубазно, сви одлично причаjу енглески, а млади су образовани, занимљиви”, наводи она док њен наjближи сарадник Лоран Ступ, додаjе: „Док смо шетали градом, чули смо људе како причаjу. У првих пар секунди помислили смо да сви причаjу руски, а онда схватимо да jе то ипак српски. Али, има сличности. Ви сте негде између Европе и Русиjе и то ми се много допада. Фестивал jе сjаjан, видели смо неке заиста одличне филмове.”

 Loran Stup i Svetlana Rodina na razgovoru nakon filma Izgubljeno ostrvo (Foto Tanja Drobnjak) 02.jpg

Фестивал ће бити затворен 9. новембра проjекциjом филма „Спенсер” Пабла Лараина, коjи пред српску публику стиже свега неколико дана након америчке и британске биоскопске премиjере. На свечаном затварању у Дому омладине Београда, пре проjекциjе „Спенсера”, биће додељене награде за наjбоље ангажоване филмове у међународноj и регионалноj конкуренциjи, наjбољи филм у оквиру селекциjе 14+, наjбољи филм у оквиру селекциjе 8+, награда Хуман Ригхтс и награда публике.

 

Слободна зона на бис

Повратак биоскопске публике донео jе и прве фестивалске фаворите, коjи ће током 10. новембра бити jош jедном приказани на фестивалу. Тако се већ сада у продаjи могу наћи карте за три додатне проjекциjе у ДКЦ-у.

Са почетком у 17 часова биће приказан филм „Балада о белоj крави”, у 19 часова на програму jе филм „Спенсер”, док ће од 21 час бити приказано остварење „Наjгора особа на свету”.

Након тога, наjвећи део фестивалског програма биће доступан од 10. до 20. новембра и филмофилима широм Србиjе путем онлаjн платформе КиноКауцх.

Овогодишњи фестивал су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србиjе, Реконструкциjа Женски фонд, Секретариjат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србиjе и Француски институт.

Tagovi

Komentari (0)