101. рођендан Београдске филхармониjе обележен музичком акробациjом са десет метара висине 

ВИДЕО СВИРКЕ ИЗ ВАЗДУХА

https://we.tl/t-7trNxgCeBB

Београдска филхармониjа прославила jе 101. рођендан уз промоциjу монографиjе поводом стогодишњице оркестра и необичан музички перформанс са висине од десет метара (Силоси, 13. jун). Дувачки трио Београдске филхармониjе отворио jе догађаj фанфарама из ваздуха након кога jе уследио разговор о монографиjи са ауторкама Асjом Радоњић и Даницом Максимовић, шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, дизаjнером Славимиром Стоjановићем и музикологом, новинаром и музикологом Бранимиром Пофуком у улози модератора.

muzicke akrobate bgf.jpg

Да помера граница могућег, Београдска филхармониjа jе доказала и на своj 101. рођендан! Дувачки трио музичких „каскадера“ и акробата: хорниста Никола Ћирић, трубач Jован Савић и тромбониста Никола Миланов, свечано су отворили догађаj коjи су испунили адреналином тако што су се попели на Силосе и одсвирали фанфаре кроз музички перформанс са 10 метара висине. 

Узбуђење се ниjе спуштало ни током разговора о књизи ауторки Асjе Радоњић и Данице Максимовић коjе су готово двадесет година уреднице програма Београдске филхармониjе. Промоциjу jе водио хрватски новинар, колумниста и музиколог Бранимир Пофук указуjући на значаj Београдске филахрмониjе за цео регион. Специjално овим поводом био jе присутан и Габриjел Фелц коjи се убраjа у наjуспешниjе шефове –диригенте у историjи оркестра као и Славимир Стоjановић коjи jе поред тога што jе дизаjнирао ово монографско  издање говорио о значаjу Београдске филхармониjе коjи она има за своj град. 

У десет поглавља, монографиjа описуjе историjу Београдске филхармониjе од скромних почетака до модерног европског ансамбла: „Током првих 100 година оркестар jе прешао дугачак пут, у неколико наврата jе падао и устаjао, обишао читаву земаљску куглу али и живео у изолациjи услед санкциjа и ратних околности; радио у нехуманим условима али и доживљавао овациjе у наjвећим светским дворанама храмовима уметности и културе“, реч jе ауторки на само почетку публикациjе. 

Поред тога што издање служи као вредан материjал за будуће истраживаче Београдске филхармониjе, историjа институциjе jе описана на веома животан начин уз броjне занимљивости обjедињене у рубрици „Да ли сте знали“, али такође и из визуре сто угледних личности коjи су написали шта за њих представља ова кућа. Промоциjу монографиjе пратила jе изложба фотографиjа и визуелни приказ наjблиставиjих момената из њене стогодишње историjе аутора Марка Ђоковића.

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)