ОПЕРА ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА У НОВИМ ПОДЕЛАМА

Опера Кристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“ у режији Александра Николића биће изведена у среду 6. и петак, 8. октобра на Великој сцени (20.00 ч) са новом солистичком поделом.

 SIF_3693 (1) scena iz opere.jpg

Реч је о најновијој оперској продукцији наше куће, чија је премијера одржана 23. јуна ове године, а којом ће први пут дириговати Зорица Митев Војновић.

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридики, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав.

У поставци Александра Николића, Орфеј, као харизматични индивидуалац, веома личи на људе савременог света, он одбија да прихвати и разуме природне процесе као што су живот и смрт, чак успева и да их превазиђе. Та победа делује као тријумф људске снаге и на почетку буди оптимизам…

У среду (6.10.) ће премијерно у улози Еуридике наступити Невена Бриџен, а у улози Амора Невена Ђоковић, док ће улогу Орфеја тумачити као и на премијери Александра Ангелов.

Два дана касније (8.10.) публика ће премијерно у насловним ролама чути Љубицу Вранеш  у улози Орфеја и Исидору Стевановић  као Еуридикау, док ће улогу Амора тумачити Софија Пижурица као и на премијери и првој репризи.

Учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.Кореограф Александар Илић.

Ово је тек друга поставка тог оперског ремек-дела класичне лепоте и одмерености у Народном позоришту у Београду.

Опера „Орфеј и Еуридика” први пут премијерно је изведена у националном театру 12. децембра 1959. године, под диригентском управом Оскара Данона, у режији и кореографији Ани Радошевић, а у подели су биле Бисерка Цвејић (Орфеј), Добрила Богошевић (Еуридика) и Софија Јанковић (Амор).

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)