ОДРЖАНИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ - ДАНИ БАЧА 2021.

Туристичка организација општине Бач је, уз подршку општине Бач, одржала манифестацију “Дани европске баштине - Дани Бача 2021”, 17., 18. и 19. септембра ове године.

 deb 1.jpg

Манифестација је започела 11. септембра биоскопском пројекцијом филма “Нечиста крв” у Великој сали Народне библиотеке “Вук Караџић” Бач, затим су 17. септембра одржане едукативне радионице: Округли сто “Еколошка производња и прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља” у Бачком Новом Селу, “Принчеви и принцезе” на Тврђави у Бачу и “Шетња кроз средњи век” у Фрањевачком самостану. Истог дана, одржан је и концерт духовне музик у Фрањевачком самостану у Бачу.

Председник општине Бач, Др Стева Панић обратио се 17.09.2021.године учесницима Округлог стола на тему: "Еколошка производња, ароматичног и зачинског биља - Развој руралног туризма" који је започео у Месној заједници Бачко Ново Село.

 deb 2.jpg

Др Стева Панић је овом приликом истакао да се општина Бач труди да увек подржава овакве скупове и активности које промовишу развој руралних средина, али и нагласио да се ради на изради пројекто техничке документације те осталих активности које се односе на изградњу пречистача за пијаћу воду и марине на Дунаву у МЗ Бачко Ново Село.

Организатори скупа Центар за органску производњу из Селенче и Кластер "Дунав" Бачко Ново Село угостили су еминентне стручњаке из области органске производње из Словачке и Босне и Херцеговине, али и професоре са Пољопривредног факултета из Новог Сада, док се присутнима испред Покрајинског секретаријата за привреду и туризам обратио Славољуб Арсенијевић истичући том приликом значај међусобног удруживања и повезивања свих заинтересованих чинилаца у једну заједничку мрежу.

 deb 3.jpg

Црквени хор “Ozvena”, словачке евангелистичке цркве из Селенче, Камерни хор “Zvony”, Селенча, Мешовити хор “Santa Mariа”, Бач и хор жупе Светог Јурја из Вајске учествовали су у овогодишњем концерту духовне музике.

Центалног дана манифестације “, 18. септембра, одржана је онлајн конференција “All inclusive - Културно наслеђе за све”, дефиле учесника центром Бача до Тврђаве, музичко забавни програм, потом витешке радионице, радионица “Припрема и облачење народне ношње” у Дидиној кући, ликовна колонија, етно пијаца, радионица Средње пољопривредне школе Бач: “Бачка јела” и “Причам ти причу”, као и осталих основних школа, промоција књиге “Нисам крива” Јелене Бачић Алимпић у Дидиној кући, ди-џеј Гоша и концерт ОК бенда.

 

Недеља је традиционално резервисана за спортски дан у оквиру којег су на Стадиону ФК “Тврђава” Бач, у Спортској хали Бач и у просторијама спортско шаховског удружења “Краљев гамбит” Бач одржани меморијални турнири у фудбалу “Здравко и Звонко”, у одбојци “Златко и Миле” и у шаху “Драго Јошић”.

 

Најуспешнија екипа турнира у фудбалу су “Крила Крајине” из Бачке Паланке, који су у финалној утакмици савладали екипу “Славија” из Пивница, док је треће место освојила екипа “Тврђава” Бач. За најбољег играча проглашен је Балша Буква из Бачке Паланке, голмана Вукашин Врањеш из Бача, а за најбољег стрелца изабран је Виктор Хлевљак из Пивница.

 

На меморијалном турниру у одбојци учествовале су екипе “Радник” из Бијељине, “Нови Сад” и “Партизан. Прво место освојила је екипа “Нови Сад”, друго место екипа “Радник”, док је треће место освојио ОК “Партизан” из Бача. Играч турнира је Владимир Војводић из Новог Сада. 

Спортско шаховско удружење “Краљев гамбит” одржало је меморијални турнир за децу до 14 година и турнир за сениоре. На дечијем турниру победу је однео Радош Радош, друго место заузео је Стефан Пејак, док је треће место освојио Вујадин Богуновић. У сениорском делу турнира победу је однео Стефан Ристић, друго место је заузео Славиша Врањеш, а треће место је освојио Зоран Милановић. Позоришна представа “Чорба од канаринца” одржала се 24. септембра у Великој сали Народне библиотеке “Вук Караџић” Бач, а у суботу, 25. септембра реализовано је такмичење домаћица у припреми традиционалних националних јела, Гастро радионица “All inclusive from Mexico” у фоајеу Културног центра у Бачу,  којима се уједно и завршила овогодишња манифестација „Дани европске баштине-Дани Бача“.  

Тања Митић

Tagovi

Komentari (0)