Отворен Регионални иновациони стартап центар у Суботици

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас Регионални иновациони стартап центар на Економском факултету у Суботици. Званичном отварању стартап центра, у чију је изградњу и опремање Влада Републике Србије уложила нешто више од 40 милиона динара, присуствовали су и министар за иновације и технологије у Влади Мађарске, Ласло Палкович, градоначелник Суботице Богдан Лабан и декан Економског факултета Александар Грубор.

 13122_3.jpg

Ми немамо ни нафту ни гас, али зато имамо изванредне инжењере, изванредне економисте и логично је да се трудимо да се и у мањим срединама оснивају стартап компаније и што више иновационих компанија, изјавио је, обраћајући се медијима, министар Поповић.

Влада Републике Србије ће, подвукао је, наставити да улаже у најновију технолошку структуру потребну за иновационе и стартап компаније и осим простора и најбоље технолошке опреме пружаће и финансијску подршку и садржају технопаркова иновационих стартап центара.

– Веома је важно да млади студенти који започињу свој стартап бизнис имају подршку Владе и локалне самоуправе. Да имају финансијску, маркетиншку, менторску подршку, јер они треба да имају одличну идеју и енергију, а ми би требало да им помогнемо да од те идеје дођу до резултата који ће бити производ или услуга који излази на тржиште. Србија је у последњих неколико година много урадила на развоју иновационе инфраструктуре, граде се технопаркови, граде се иновациони стартап центри, улаже се у нову зграду Факултета организационих наука у Београду, правиће се на новосадском Факултету техничких наука и први национални центар за роботику и вештачку интелигенцију – рекао је Ненад Поповић.

Он је казао да је један од приоритета и што боље повезивање наших иновационих компанија и стартапова са мађарским иновационим компанијама и стартаповима.

– Мађарска има изванредне економске успехе у последњих неколико година. Желимо да Србија у сарадњи са Мађарском такође развија своју индустрију која ће бити дигитализована, иновациона и изванредни односи наших председника, наших Влада требало би да резултирају тиме да наши привредници сарађују што боље, а поготово они који се баве иновацијама, дигитализацијом и, пре свега, стартап компанијама – нагласио је министар Поповић.

Министар Ласло Палкович је истакао да је увођење иновација у производњу обострани интерес и разлог честих сусрета са српским министром.

– И држава и фирме морају да се припреме на примену савремене технологије и то свих могућих техничких, технолошких иновативних решења у свакодневној пракси. И у Мађарској и у Србији међународне фирме располажу са савременом технологијом, али циљ обе Владе је да та технологија буде присутна и у фирмама у мађарском, односно српском власништву – рекао је Палкович.

Свесни смо да смо мале државе, додао је Палкович, али ако се удружимо постаћемо снажнији и управо због тога је веома важна сарадња у техничко, технолошком и  иновационом смислу.

Градоначелник Лабан је, обраћајући се присутнима у амфитеатру 1 Економског факултета у Суботици, рекао да је данашња свечаност прилика да, у име суботичке локалне самоуправе и своје име, изрази захвалност Влади Србије и Министарству за иновације и технолошки развој што се у оквиру програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара у нашој земљи  такав стартап центар званично отвара и у Суботици.

 13122_4.jpg

Уз истицање да верује да ће Регионални иновациони стартап центар, настао као резултат заједничке иницијативе града Суботице и Економског факултета, оправдати очекивања и да ће охрабрити младе који желе да се баве иновацијама и новим технологијама да реализују пословне идеје и да се успешно баве својим послом, градоначелник Лабан је рекао да ће међу приоритетима суботичке локалне самоуправе и у наредном периоду бити посвећивање пажње пројектима који ће подржати стварање услова да млади, образовани људи који су тренутно без посла у блиској будућности нађу запослење, остану у Суботици и допринесу њеном напретку и развоју.

 

Tagovi

Komentari (0)