ОТВАРА СЕ НАУЧНИ КЛУБ У НОВОМ САДУ

Мрежи научних клубова Центра за промоцију науке придружује се, од 1. јуна, Научни клуб у Новом Саду, а сви заинтересовани за науку и нове технологије имаће прилику да у Културној станици Свилара учествују у бесплатним програмима за све генерације.

 Naučni  klub.jpg

У четвртак, 1. јуна, у 12 часова, у Културној станици Свилара, отвара се Научни клуб Нови Сад. Ово је 13. по реду научни клуб у мрежи коју је Центар за промоцију науке осмислио и отворио широм Србије. Децентрализовани приступ популаризацији науке један је од постулата Центра за промоцију науке, а он је могућ управо кроз научне клубове и директну везу са локалном заједницом. Научни клубови су места на којима се срећу истраживачи, ђаци, студенти, институције и појединци и стичу нова знања из разних научних области и дискутују о научним темама.

На отварању у четвртак, посетиоцима ће се обратити Вукашин Гроздић, државни секретар министарства науке, технолошког развоја и иновација, Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада задужен за културу, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, и Виолета Ђерковић, координаторка мреже културних станица.

У Научном клубу ће у четвртак за посетиоце бити отворена и прва изложба, Животни циклуси Милутина Миланковића, посвећена једној од наших најзначајнијих личности у 20. веку: академику, астроному, климатологу, инжењеру и великом популаризатору науке.

На дан отварања Научног клуба, 1. јуна, као и наредног дана, у петак, 2. јуна, у 18 часова, организован је научни кафе под називом Science at the bar, који се одвија у Београду и Новом Саду у сарадњи са Амбасадом Израела. У неформалној атмосфери кафеа, израелски и српски научници одржаће серију предавања на тему вештачке интелигенције, молекуларне генетике, физике и климатских промена.

 

???? ПРОГРАМ Science at the bar, Научни клуб Нови Сад

        Културна станица Свилара

 

 

ЧЕТВРТАК, 1. јун 2023.

18:00 др Шимрит Маман (Dr. Shimrit Maman)

Small but mighty: Nanosatellites for climate action

Језик предавања: енглески

 

18:50 др Бранислав Кисачанин

Зашто Алберта Ајнштајна сматрамо за најкреативнијег научника свих времена?

 

ПЕТАК, 2. јун 2023.

18:00 др Дрор Гил (Dr. Dror Gill)

Dancing with the Bots: Generative AI is Changing Our World

Језик предавања: енглески

 

18:50 др Бранислав Кисачанин

Шта следеће можемо да очекујемо од вештачке интелигенције

 

???? О НАУЧНИМ КЛУБОВИМА

Научни клубови су места на којима припадници различитих генерација заинтересовани за науку и технологију имају прилику да се упознају, размењују искуства и дискутују о научним темама. Ово су места где се одржавају најразличитији научнопопуларни догађаји: дебате, излагања, конференције, предавања, презентације, пројекције, радионице, семинари, састанци, као и скупови на којима се расправља о темама из области науке, друштва и технологије.

Један од главних задатака клуба је да повеже све којима је наука блиска и занимљива без обзира на године, ниво знања и области интересовања. Корисници простора могу бити научни институти, факултети, формална и неформална удружења и појединци који се баве науком и промоцијом науке. Намењен је ученицима и студентима, научницима и инжењерима, уметницима и свима онима који воле науку и технологију.

У Србији је тренутно активно 13 научних клубова, који у сарадњи са Центром за промоцију науке, самостално формирају своје програме.

???? О КУЛТУРНОЈ СТАНИЦИ СВИЛАРА

Некадашња фабрика свиле и симбол индустријског наслеђа Новог Сада, данас самоодрживи центар креативности у Новом Саду – Културна станица Свилара је место где се организују многе занимљиве и корисне радионице, изложбе, културне поставке, али и поетске и концертне вечери, као и разни остали културни садржаји.

Културна станица Свилара је смештена у Алмашком крају, једном од најстаријих градских четврти и представља репрезентативан пример ревитализације и синергије различитих актера уједињених заједничким вредностима и циљевима. Ово је простор који представља истински пример кулутурног наслеђа што је уједно и главнапрограмска тема Свиларе. Реализована је оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Tagovi

Komentari (0)