Дан српског јединства, слободе и националне заставе утврђен је ове године као заједнички државни празникРепублике Србије и Републике Српске. Обележава се 15. септембра, на дан када
је 1918. године српска војска пробила Солунски фронт.Овај догађај вишеструко је важан за српско национално биће. Пробој Солунског фронта јесте кључна битка која је довела до окончања Првог светског рата, али је то био и почетак ослобођења и уједињења српског народа, као и буђења српске националне свести. Према многим историчарима, сва дешавања у наредним месецима директна су последица догађаја који су се одиграли 15. септембра и осећаја националног поноса што је под српском заставом извојевана још једна важна победа.
Застава као симбол важна је још од раних почетака српске државности. За средњовековног витеза ношење и чување барјака била је велика част. Око њега се окупљала главнина војске, а док год се на бојном пољу вије барјак, нада за победу није изгубљена. Према барјаку, као и застави данас, треба се односити са посебном пажњом. Она симболизује државу или народ, тако да се поштовањем заставе указује и поштовање према себи, свом пореклу и историји, државној и националној припадности, слободи и јединству.