Велико Градиште
Туризам

Кеј Ослобођења бр.53, Земун

Телефон
011/26 182 35
069/26 182 35

office@saran.co.rs

www.saran.co.rs

 

Био jедном jедан блатом облепљен кућерак у Земуну, на обали Дунава, на ћошку где се краj гардошке калдрме састаjе са краjем кеjа (коjи jе, додуше, настао много касниjе, али jе, на овом месту приче и за данашњег госта, баш сликовито да се тако каже). Изграђен jе ко зна када или можда баш онда када између Земуна и рита преко пута почиње да саобраћа скела. Jош има много Земунаца коjи се сећаjу њеног траjања – све до друге половине XX века – и њене важности чак и много година касниjе пошто су били подигнути мостови коjи су Земун приближили Београду (и обрнуто). Али нису приближили плодне њиве и баште преко Дунава, где су земунски паори гаjили усеве и одакле су доносили робу на пиjацу. А баш испред поменутог кућерка била jе станица скеле са земунске стране. Велики промет морао jе инспирисати тадашње његове власнике да започну наjприродниjи могући посао на таквом месту – да отворе крчму. И звала се, та прва, такође наjлогичниjе – „Код скеле“....

Screenshot-2020-09-03-at-15-48-41.png

Тешких деведесетих година прошлог века, коjих се мало ко по добру сећа, и „Шаран“ jе проживео своjе наjтеже дане, живећи наjвише од сећања и старе славе, коjа jе толико дуго траjала и толико блистава била да га jе одбранила, очувала и пренела у нови милениjум.

И све то у истоj кући, на ћошку Гардоша и дунавске обале, код скеле, коjа jе престала да вози, а коjу jе, као нови ориjентир („нађемо се код Шарана“) наследио ресторан. Доказ постоjаности у времену коjе се стално мења и коjе све мења...

Screenshot-2020-09-03-at-15-47-11.png

Ново доба за „Шаран” почиње 5. октобра 2003, када jе АД „Беотурс“, коjем jе припадао, приватизован. Врло брзо jе одлучено да ресторан са таквом историjом и на таквом месту мора да се реновира да би наставио своjу причу и почео нови живот. Обимни радови траjали су од фебруара-марта 2004. до 22.

Screenshot-2020-09-03-at-15-57-38.png

Срце и снага сваког ресторана jе у његовоj кухињи. Могло би се слободно рећи и моћ. Оно чиме привлачи и осваjа. Оно због чега су гости jедино спремни да опросте многе друге мане. Ако неко хоће да „убиjе“ ресторан, удариће на кухињу. Смениће или допустити да му преотму шефа, вредне и насмеjане куваре, запоставиће старе рецепте и jела коjи су га прославили, неће имати храбрости да уврсти нове... Судбина ресторана се у доброj мери „крчка“ у истом лонцу у коjем и његова jела... Амбиjент зато више дође као бедем, а право царство jесте у кухињи!

Вредан и ведар кухињски тим „Шарана“ свакодневно се са истом преданошћу и страшћу препушта припремању десетина jела са мениjа, коjи jе тако сачињен да поуздано може да задовољи наjразлиcчитиjе укусе гостиjу – од оних коjи би и у рибљем ресторану да не мораjу да jеду рибу до гастрономских авантуриста коjима никад довољно маштовитих и изненађуjућих фузиjа.