Велико Градиште
Туризам

Време одржавања: почетак августа 

Место одржавања: Чајетина, Краљев трг, Златибор

Летњи улични ерски кабаре је манифестација коју библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине организује од 2008. године, којом оплемењује и употпуњава културна збивања и туристичку понуду Златибора и Чајетине. Манифестација траје два дана и одржава се почетком августа. Први дан програм манифестације се одржава на платоу испред Библиотеке у Чајетини, а друго вече кабареа се изводи на Краљевом тргу на Златибору. Током обе вечери посетиоци могу уживати у програму правог кабареа, где се смењују наступи неизоставног Бид бенда из Зрењанина, позоришне представе и афористичари, а све уз неизоставну ноту ерског хумора. Сваке године додељују се и награде за најбоље афористичаре, победнике Међународног конкурса за најбољи афоризам.
Билиотека „Љубиша Р. Ђенић” у сарадњи са Општином Чајетина предложила је ерски хумор за упис у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. Одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Републике Србије, од 18. јуна 2012. године, уписан је у Регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије при Етнографском музеју у Београду, под инвентарним бројем 15.
Уз библиотеку „Љубиша Р. Ђенић“ као главног организатора, суорганизатор ове манифестације је Туристичка организација Златибор, а генерални покровитељ је Општина Чајетина.

tablet_6531502023699743.jpg