Велико Градиште
Туризам

Њен сладак и сочан плод посебно је привлачан за децу, али му ни старији нису одолели. Добри познаваоци лубенице тврде да она има и лековито дејство. У намери да поспеши и унапреди производњу бостана и ову средину учини привлачном за туристе и путнике намернике, Месна заједница Ривица је 1995. године организовала Прве дане бостана. Поред Месне заједнице Ривица која је домаћин приредбе, у организацију ове манифестације укључена је Скупштина општине Ириг и Туристичка организација општине Ириг. Од тада сваке године ова туристичкопривредна и култрна манифестација одржава се у Ривици почетком августа. Од 1997. године манифестација је уврштена у Календар приредби Туристичке организације Србије и Министарства за културу Србије.

img-004ab5e12ce7734183807909f22a7273.jpg

Иако замишљена као туристичкопривредна и културна манифестација Дани бостана у Ривици имају и едукативни карактер. Тако се у оквиру програма одржавају предавања и стручна усавршавања, а све у циљу унапређења производње бостана и других повртарских култура.

Свакако најатрактивнији је такмичарски део програма у коме се врши избор најбољег произвођача бостана и најтеже лубенице. Значајан део манифестације посећен је етнографији. Очување обичаја бостанџија, приказ дечијих игара из Срема и неговање духовне културе само су део оног што се   може   видети на    овој   манифестацији. Ту је и презентација народног кулинарства која се првенствено огледа у припремању бостанџијског бећарпарикаша и најбољих домаћих колача. Да би све изгледало као некада када се бостан морао чувати од птица али и “лопова” праве се колибе и страшила, али и такмичи у брзом руковању бичем. У циљу афирмације манифестације у програм се укључују и деца својим литерарним и ликовним радовима, али и израдом најбољег сувенира.