Топола
Туризам

Седма „Скобаљијада и гурманијада” у Малом Зворнику:

VII-Skobaljijada-i-gurmanijada.jpg

У знаку риболова, гастрономије, туризма и културе 

Takmičenje-38.jpg

Спорт, кулинарство, туризам и културу ујединила је Седма „Скобаљијада и гурманијада” у Малом Зворнику
Деспотовић Милан из Доње Борине победник је седме „Скобаљијаде” која је у суботу, 9.јуна, одржана у Малом Зворнику. Међу стотину учесника на рибљој стази он је остварио најбољи улов од 10 килограма и 850 грама, а иза себе оставио другопласираног такмичара Бојана Аврамовића из Београда, који је имао улов од 8.400 грама и трећенаграђеног Мирослава Гвозденовића из Звечана са уловом од 8.295 грама. Грам поени се додељују према збиру тежине улова, што је пракса од 2014. године. Диплома за најмлађег такмичара уручена је дванаестогодишњем Његошу Кубатлији из Братунца.

35026764_1272539849549113_4748944823791124480_o.jpg


У оквиру другог дела манифестације која промовише туристичке потенцијала овог дела Подриња, победници „Гурманијаде” у категорији припреме рибље чорбе били су чланови екипе „Липово брдо” из Радаља. Друго место освојио је тим „Резерват Засавица” из Засавице, док је треће место припало екипи „Котлић фром Комирић” из Осечине.

Најбољи чорбаст пасуљ скувао је тим „Печењара код Јове” из Бранковине, друго место освојила је екипа „Благо чиче” из Комирића, а треће „Котлић фром Комирић” из Осечине. Међу кулинарима најбољи гулаш скуван на ловачки начин спремиле су чланице Уније жена из Малог Зворника, друго место освојила је екипа „Гулашијада” из Чачка, а треће „Екипа са 1. маја” из Брасине. За  VII „Гурманијаду” је пријављено 18 екипа.

35076571_1272536266216138_176822351877373952_o.jpg

Част и задовољство да заједно са председником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем отвори седму Скобаљијаду и да победницима уручи награде и захвалнице имао је народни посланик Србислав Филиповић.

Председник општине Коцељева Душан Илинчић, председник општине Љубовија Милован Ковачевић и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић, били су гости манифестације.


Уз садржајан пратећи програм, наступ фолклорног ансамбла Ветерана фолклора Малог Зворника, фолклорне секције Библиотеке „17. септембар”, солисткиња, сестара Бабић, Анђелије и Стефаније, премијерно су гостовали чланови зворничког Омладинског хора „Изворник”.

34813378_1272537862882645_1991298493720821760_o.jpg

Уприличена је целодневна изложба старих заната, рукотворина, сувенира, домаће хране и пића, као и представљање туристичких организација из области Подриња. Уручене су и награде учесницима такмичења у цртању и сликању за децу до 11 година, које је организовала малозворничка Библиотека „17. септембар”, а за све посетиоце на располагању је био и туристички возић „Royal Spa” који их је возио дуж обале Дрине.

„Скобаљијада и гурманијада” је манифестација чији покровитељ је општина Мали Зворник, а промоцију и део послова организације такмичења и културно уметничког програма обављају Клуб спортских риболоваца „Дринско језеро”, Спортски савез „Дрина” Мали Зворник, Ловачко удружење „Црни врх”, Библиотека „17. септембар”, „Удружење жена Малог Зворника”, УЖ „Незаборав” и ЈКП „Дрина” Мали Зворник, уз подршку Хидроелектране „Зворник”, бројних дародаваца, удружења, фирми и појединаца. Простор, такмичаре и посетиоце је обезбеђивала агенција „Eurosecurity”. Спонзори награда су „Хомнет” и „Мамац” из Лознице.

 

Судијски жири чинили су представници Асоцијације кувара Србије, председник жирија Драган Митић, члан војвођанске секције Краљевских кувара аматера са седиштем у Бачкој Тополи, који је овом приликом промовисао у Витеза кулинарства, краљевског кувар и будућег судију, нашег суграђанина Горана Симића. 

 IMG_3200.JPG

 

Котизација по такмичару укинута је одлуком покровитеља манифестације, од 2016. године. Сваки такмичар, уз фонд вредних награда, имао је обезбеђен доручак, флашу воде, ручак и такмичарску мајицу. Такмичење је било појединачно и одвијало се у атмосфери потпуне регуларности, уз надзор судија Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро” из Малог Зворника.

 

И на Гурманијади, учешће је бесплатно. Организатор обезбеђује дрва за котлић, а материјал за кување доносе учесници у екипном такмичењу. Свака екипа званично броји три члана.

 

 

Посетили су нас такмичари из Ваљева, Звечана, Зворника, Братунца, Београда, Пожеге, Лазаревца, Узовнице, Лепосавића, Милића, Обреновца, Невесиња, Прибоја на Лиму, Љубовије, Добановаца, Новог Сада, Власенице, Косјерића, Чачка…

Видео запис: РТВ Лотел – Дринске приче

Фото галерије: Мали Зворник инфо / Библиотека „17. септембар” / Општина Мали Зворник

Отварање манифестације: Седма „Скобаљијада и гурманијада”

Такмичења спортских риболоваца и кулинара

Народни посланик Срба Филиповић у посети Малом Зворнику

Промоција туризма, културе и уметности

Новинари: Слободан Пајић / Далибор Крстић / Драго Гајић 

Архива: Мали Зворник инфо

Foto galerija