Стара Пазова
Туризам

Изградња Радован куле започета је 1968. године. Кулу убрзо посећује ондашња културна елита као и учесници првог Феста са Кирком Дагласом на челу. Жеља њеног градитеља је да она буде кутак за све маштаре и сањалице као и уточиште самоуким сликарима из Мачве. Милић од Мачве био је један од најпознатијих српских сликара XX века, рођен 30. октобра 1934. у Белотићу.

Право име било му је Милић Станковић, али је широј јавности више познат под својим уметничким псеудонимом значења да је пореклом из Мачве.

radovan-kula-1.jpg

Дипломирао је на Академији ликовних уметности 1959. године, а након тога на студијском боравку у Паризу. Члан је УЛУС-а од 1960. године. Био је један од 13 чланова друштва „Медијала“, основаног 1956. године. Чланови групе били су: Оља Ивањицки, Миро Главуртић, ……

Он је био сликар, вајар, архитекта и песник, и по томе је својеврстан и занимљив. Теме његових слика везане су за националну прошлост. Милић Станковић је сликао Србију, Мачванску земљу, своје детињство проведено у Белотићу. Цртеж и детаљно описивање сцена на сликама су и основне одлике овог уметника.

radovan-kula-3.jpg

Његови узори су били стари мајстори: Бош, Бројгел, Салвадор Дали. Кроз своје сликарство фактографски је забележио историју свога завичаја и српског народа и кроз сликарство поетику сликарске фантастике. Као бивши студент завршне године архитектуре, био је један од најбољих познавалаца перспективе у сликарству.

Уметникова инспирација су били балвани, ужарене лопте, санте леда. Слике су му биле испуњене детаљима: демонима, ноћним птицама, џиновским сатовима, кулама, црквама, плотовима, … За њега је Мачва свето место земље Србије и он, Милић од Мачве, син Радованов, унук Пантелијин неће дати да се света места заборављају.

radovan-kula-2.jpg

За његово сликарство би се могло рећи да је својствена мешавина фигуративног надреализма. Имао је специфичан стил одевања: црни плашт сличан мантији, црну беретку и штап налик на владичански. Преминуо је 8. децембра 2000. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.