Стара Пазова
Туризам

Народни музеј

Народни музеј у Пожаревцу је после Народног музеја у Београду други најстарији музеј у Србији, основан 1895. године.
Покрива територију Браничевског округа и у својим задужбинама чува преко 50.000 музејских предмета из разних периода. Музеј поседује више сталних и повремених поставки у зградама које се налазе на различитим локацијама.

muzej copy.jpg

ГЛАВНА ЗГРАДА МУЗЕЈА са сталном поставком археолошких збирки и депоом налази се у улици Воје Дулића 10. Неколико светских униката се налази у музеју, као што је перо CALAMUS које је служило за писање по римским воштаним плочама, јединствена нумизматичка збирка, грб Viminaciuma израђен од мермера који је потковичастог облика, римски и венецијански златници, златник Александра Македонског, саркофази, скулптуре, медаље Пожаревачког мира…

Narodni-Muzej-Pozarevac-TOG-6.jpg

Велику вредност представља саркофаг из 3. века који је богато украшен рељефним представама и надгробна плоча једног римског легионара. Поред тога, у главној згради музеја су заступљени археолошки предмети праисторијске, античке, виминацијумске и средњовековне збирке.

Ту је и постава сребрног накита, као и предмети израђени од свих врста метала (бронзе, сребра, злата, олова, гвожђа), стакла, кости, стаклене пасте, глине и мермера.

Narodni-Muzej-Pozarevac-TOG-11.jpg

ЛЕГАТ МИОДРАГА МАРКОВИЋА се налази у улици Воје Дулића 12 и представља изложбу српског сликарства прве половине 20. века. Миодраг Н. Марковић је дружећи се са сликарима стрпљиво и префињено стварао уметничку збирку коју је пред крај живота поклонио граду Пожаревцу. Та збирка је за јавност отворена 1982. године. Неки од уметника чије се слике налазе у збирци су: Јован Бијелић, Милан Коњовић, Зора Петровић, Љубица Сокић, Пеђа Милосављевић и др.

 

МУЗЕЈ КУЛТУРНЕ ИСТОРИЈЕ се налази у Немањиној улици 9 и представља типичну кућу богате трговачке породице у Пожаревцу, с краја 19. и почетка 20. века, која улепшава свој ентеријер стилским намештајем (који је набављен у Пешти, Бечу и Београду), уметничким предметима који исказују престиж, моћ и раскош.

 

КУЋА ДОБРЊЧЕВИХ која се налази у Немањиној улици 33 сазидана је деведесетих година 19. века на плацу који су преци Петра Добрњца, војводе Првог српског устанка, поклонили Пожаревцу. У овој згради су изложени предмети који припадају времену Првог и Другог српског устанка.

 

ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ у улици Стари корзо 14, представља јединствен изложбени простор отворен у априлу 2011. године. Намењен је првенствено ликовним и тематским изложбама које организује градски музеј, архив, библиотека и Галерија Милене Павловић – Barilli.