Стара Пазова
Туризам

ДВОРАЦ ШУЛПЕ – СЕРВИЈСКИ

Дворац Шулпе – Сервијски у Новом Кнежевцу, условно речено на обали Тисе, је споменик културе, под заштитом државе. Након завршетка Другог светског рата у њему је била смештена основна школа, потом Општински суд, док су данас, у делу објекта, просторије Републичког геодетског завода, а остатак је „испражњен“. Његова историја је дуга.

DVORAC SULPE SERVICKI_09.jpeg

Марко Ђурковић де Сервијски купио је, на лицитацији у Бечу 1. августа 1781. године, посед Турска Кањижа (данашњи Нови Кнежевац). Данас постојећи дворац, Марко је изградио 1793. године, а према казивању породице Шулпе (каснијих наследника дворца), здање је завршено 1804. године. Постоји и прича да је од дворца, испод Тисе, био саграђен и тунел до бачке обале, што је мало вероватно. Марко Ђурковић де Сервијски установио је Задужбину „Stpendarius Servickianus“, као прву и, у том времену, највећу стипендијску фондацију код Срба и Цинцара. Наследио га је малолетни син Ђорђе, који је, по очевој жељи, наставио стипендијску задужбину. Најпознатији стипендиста био је Лукијан Мушицки, калуђер – песник и реформатор српског језика (уз Вука Караџића).

DVORAC SULPE SERVICKI_04.jpeg

Најважнија личност Ђорђевог живота постала је Катарина Шулпе, рођена Миланковић – Паћански де Висак. Она му је била нећакиња, миљеница, сапутница, а изгледа и кошмар неостварених и недозвољених жеља. Катарина се у Новом Саду рано удала за граничарског капетана Вилхелма Шулпеа, после чије преране смрти је остала млада удовица са три кћери и једним сином. Како је дошло да тога да је Катарина прихватила понуђену наклоност стрица Ђорђа и преселила се у његов дворац није познато. Али, она је била ту, окружена његовом пажњом и поклонима. Катарина је сасвим слободно преуређивала дворац, опремала га најскупљим намештајем тога времена, бирала послугу, баштовани су се трудили да уреде парк по узору на бечке дворце, а Ђорђе је дао да се око њега подигну високи зад и ограда. Након смрти Ђорђа Сервијског, земљу су наследници поделили између себе, док је дворац у Турској Кањижи, са 2.000 јутара земље, наследио и преузео Емил Шулпе, као једини мушки наследник – Катаринин син. Доласком новог властелина, временом и заборавом, дворац Сервијски све чешће је називан Шулпеов дворац.

DVORAC SULPE SERVICKI_07.jpeg

Дворац Сервијских, тада Шулпеових, темељно је опљачкан 7.октобра 1944. године. Грађани Новог Кнежевца, одушевљени доласком совјетских ослободилачких јединица, током дана, када још није била успостављена никаква власт, разбацали су и уништили библиотеку од скоро 10.000 књига. Уништене су и разбијане вековима сакуљане уметнине, слике Ђорђа и Катарине су нестале, а изузетна сликарска дела Рембранта и Дирера вероватно су тада добила новог власника. Историјски, уметнички и музеално испражњен, дворац је данас под заштитом државе.

DVORAC SULPE SERVICKI_06.jpeg

Foto galerija