Стара Пазова
Туризам

  Црква св. Арханђела Гаврила

На месту старе градске цркве из 1720.г. саграђена jе 1816.г. црква „ Сабор свети Архангелов Михаjла и Гаврила“. У измењеним друштвеним приликама Градиштанци имаjу потребу за новом црквом, те тако настаjе, наjвероватниjе на месту старе, близу по стилу београдскоj Саборноj цркви, храм из 1852.г.

1.jpg

Желећи да се угледаjу на развиjене целине, гардиштанци нису штедели новац да изграде цркву коjа би показала њихову материjалну моћ, али и њихов префињени укус и потребу очувања традициjе. Да би то показали на прави начин, узели су, за то време, два позната сликара за осликавање цркве: Jована Исаjловића, из Даља и Димитриjа Посниковића из Београда.

Црква jе jеднобродна, споља су видљиве апсиде олтарског и певачког простора. Полуобличаст свод цркве са хором над припратом, изнад коjе се налази торањ са уграђеним сатом такође су представљали укус и богатство градитељства тог доба. На сат на врху цркве многи више не обраћаjу пажњу а он и сада проказуjе да jе тачно пет часова и десет минута. На фасади цркве истичу се прозорски отвори и нише а између њих се спуштаjу пиластри. Две нише украшаваjу западно прочеље цркве. Између њих се налази троугласти забат коjи се држи на два полукружна дорска стуба. Класицистичке стилске карактеристике ове цркве ремети романтичарска концепциjа торња на чиjоj се кровноj конструкциjи jавља низ аркада, дело општинског инжињера Кучевског, из Варшаве.

2.JPG

Земљотрес коjи jе погодио Велико Градиште 1879. године, по писању Феликса Канца, оштетио jе торањ цркве. Председник градиштанске општине у то време, познати Рафаило Рафаиловић дао jе одрешене руке инжињеру Кучевском како би се торањ опет подигао.

3.png

Отуда стилска архитектонска несаглашеност цркве, настала 1879.г. Тако jе настала „Бела голубица“ не само наjстариjа него и наjлепша црква у Браничевском округу.

4.JPG