Рума
Туризам

Датум одржавања: 12. јул
Место одржавања: Сирогојно

У Сирогојну 12. јула, на Петровдан, одржава се традиционална манифестација „Петровдански дани“. Програм почиње јутарњом литургијом у цркви Светих Апостола Петра и Павла. Црква је изграђена 1764. године, а ктитор цркве је Георгије Смиљанић. Највећу вредност храма представља иконостас који спада у прве радове нашег највећег зографа Симеуна Лазовића.
Након литургије обилазе се сталне поставке у Музеју на отвореном „Старо село” Сирогојно где се за потребе ове манифестације “оживљавању” музејске поставке и реконструкција народних обичаја. Наиме, музеј “Старо село” приказује стан и стамбену културу златиборског краја из XIX и XX века. Музеј чине две целине. Прва је скуп кућа које су сачувале свој првобитни изглед и намену, и оне сачињавају сталну музејску поставку формирану у две златиборске окућнице. Другу групу чине куће које су сачувале свој првобитни изглед, али им је намена промењена, адаптиране су и прилагођене туристичким потребама. То су дворана, продавница сувенира, крчма, апартманске зграде. У оквиру Музеја се налазе и радионице старих заната, који се овде негују и оживљавају.
Целодневни програм употпуњен је наступом дечијег културно уметничког друштава из Сирогојна, певачких група, трубачког оркестра, гуслача, а увече концертом неког од наших познатих естрадних уметника. Сав културно-уметнички програм се организује испред цркве Светих Апостола Петра и Павла.
Манифестацију организују туристичко удружење и Месна заједница Сирогојно, а под покровитељством Општине Чајетина.

tablet_57816052752791082.jpg